У Північній Македонії пам’ять жертв Голодомору вшанували низкою заходів

У Північній Македонії пам’ять жертв Голодомору вшанували низкою заходів

Фото
Укрінформ
У Скоп’є у рамках відзначення 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні відбулася панахида за жертвами штучного голоду, хвилина мовчання, тематична фотовиставка та презентація перекладу македонською мовою роману «Жовтий князь» Василя Барки.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Посольство України у Північній Македонії.

У панахиді, яку у Соборі Пресвятого Серця Ісуса провів єпископ дієцезії Римо-Католицької Церкви у м.Скоп’є та Македонської греко-католицької церкви Кіро Стоянов, взяли участь колектив Посольства та українська громада.

Також Посольство України разом з Громадою Українців імені Лесі Українки провели захід, присвячений вшануванню памʼяті жертв Голодомору. Загиблих вшанували хвилиною мовчання.

До учасників заходу звернулася Посол України в Північній Македонії Лариса Дір.

«Голодомор був цілеспрямованим актом геноциду українців, вчинений тоталітарною радянською владою з метою придушення українського національно-визвольного руху та прагнення українців до свободи. І сьогодні держава-терорист РФ продовжує свідоме і цілеспрямоване вбивство українців, не змінюючи своєї мети – знищення України і Українського народу», – наголосила вона.

Було представлено тематичну фотовиставку «Україна пам’ятає – світ визнає!»; документальні фільми про Голодомор 1932-1933 років в Україні, зокрема «Відеоісторія: Чому Голодомор став можливим» та «Голодомор: завдяки кому українці запалюють свічку у вікні».

Крім того, відома українська та македонська письменниця Віра Чорний-Мешкова представила свою книгу – переклад македонською мовою роману «Жовтий князь» Василя Барки, присвячений національній трагедії України – Голодомору 1932-1933 років в Україні, що забрав життя мільйонів людей, та ознайомила з передумовами написання автором свого роману.

Нагадаємо, у суботу, 25 листопада, в Україні вшановували пам'ять жертв Голодоморів.

Цей День пам'яті відзначають щороку у четверту суботу листопада на підставі указів Президента 1998 та 2007 років.

Українці у ХХ сторіччі пережили три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.

Фото: Embassy of Ukraine in the Republic of North Macedonia / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-