У Нідерландах відбувся прем’єрний показ вистави про воєнні часи «Саша, винеси сміття»

У Нідерландах відбувся прем’єрний показ вистави про воєнні часи «Саша, винеси сміття»

Фото
Укрінформ
За підтримки мерії міста Заанстад та команди «Україна» на сцені Bullekerk відбувся прем’єрний показ вистави «Cаша, винеси сміття» за мотивами п’єси Наталки Ворожбит.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, глядачам була представлена містично – іронічна історія про перемогу життя над смертю та про вплив війни на стосунку людей між собою.

«Саша, полковник української армії, який помер від серцевої недостатності, так і не дочекавшись справжньої війни. Вісім років потому країну охоплює війна, яка змушує мертвих воскреснути і стати на захист своєї Батьківщини. Саша готовий до воскресіння… та чи готова до цього його родина? З притаманним для української драматургії гумором та глибиною, ця, на перший погляд, проста історія зуміла розчулити навіть найхолодніші чоловічі серця. Остання частина вистави, яка занурює нас в події 2022 року викликала багато емоцій та рефлексії. Війна все ще триває і хоча по телевізору все менше інформації і деякі нідерландці оптимістично питають чи все ще вона продовжується, ми люди мистецтва маємо активно продовжувати говорити правду і нагадувати всім про важливість бути разом з Україною в цей важкий для неї час», – розповіла в коментарі Укрінформу режисерка Яша Гудзенко.

За її словами, робота над цією виставою об’єднала на одній сцені двох талановитих професійних українських акторок Оксану Борбат та Алесю Андрушевську. До їхнього ансамблю приєднався відомий нідерландський актор Брам Геритс, який цілковито органічно вжився в роль українського офіцера Сашка. Також на сцені відбувся акторський дебют дев'ятирічного Назара Копіна.

Режисеркою стала Гудзенко Яша чиї вистави «Manifest of survivers», «Go Fuck yourself russіаn rocket»; та «Witnessing U» глядачі могли вже бачити на сцені Амстердамських театрів Frascati, De Balie та Toneelmakerij.

Акторсько-режисерський тандем не вперше працює разом, і за попередній рік вони зробили низку робіт української сучасної драматургії у рамках проєкту «Endless February».

Вистава ж «Саша, винеси сміття» є першою виставою новоствореного театру United Ukrainian Theatre, який лишень розпочав свою роботу, але має багато амбітних планів на майбутнє.

Варто зазначити, що вистава була англійською мовою з українськими субтитрами, що дало змогу розширити коло присутніх.

За словами пані Гудзенко, українці та нідерландці, а також представники інших національностей були бажаними гостями цього вечора. Мерія Заанстаду всіляко підтримує не тільки українців під тимчасовим захистом, але й також фінансує та підтримує розвиток культурних українських проєктів, із чим пов’язана низка ініціатив. Обов’язковим компонентом була можливість гостям поспілкуватися один з одним до і після вистави, знайти земляків, або однодумців. На виставу «Саша, винеси сміття» були запрошені волонтерські групи з різних міст Нідерландів, які об’єдналися задля допомоги Україні. Вони представили свої вироби на благодійному ярмарку, який був організований після вистави. Українки з локацій тимчасового проживання пригощали гостей тортами і смаколиками, збір від продажу випічки піде на допомогу українцям в Україні.

"Особливу подяку творці цієї вистави хочуть сказати Геращенко Анні (менеджер зі зв'язку з українцями мерії Заанстаду), чия персональна ініціатива дозволила цій події відбутись та мерії Заанстаду. І кожному глядачу який в цей вечір був з нами», – подякувала режисерка.

Як повідомляв Укрінформ, амстердамський театр de Toneelmakerij та група українських підлітків презентували в Амстердамі виставу «Manifest of survivors»  за мотивами роману Вільяма Голдінга «Володар мух».

Вистава «Manifesto of survivers» була створена українською режисеркою Яною Гудзенко та групою українських підлітків віком від 14 до 18 років за підтримки Амстердамського театру  для молоді «Toneelmakerij» та амстердамської театральної школи для молоді AJTS. 

Фото: Stefan Jansen

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-