В Амстердамському театрі відбулася вистава про війну за участі українських підлітків

В Амстердамському театрі відбулася вистава про війну за участі українських підлітків

Фото
Укрінформ
Амстердамський театр de Toneelmakerij та група українських підлітків презентували виставу “Manifest of survivors”  за мотивами роману Вільяма Голдінга «Володар мух».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, молоді актори відіграли дві вистави.

Вистава «Manifesto of survivers» була створена українською режисеркою Яною Гудзенко та групою українських підлітків віком від 14 до 18 років за підтримки Амстердамського театру  для молоді «Toneelmakerij» та амстердамської театральної школи для молоді AJTS.

«Основою вистави став роман «Володар мух» англійського письменника Вільяма Голдінка. Завжди актуальна п’єса про вибір між гуманністю і поклонінням злу зазвучала в новому контексті на сцені Амстердамського театру. Нам було цікаво досліджувати природу тотального зла та одержимості владою і як можливо залишатися людиною в абсолютно несприятливих для цього умовах. Не менш важливою є головна обставина вистави «третя світова війна» і її наслідки для наступних поколінь», – сказала в коментарі Укрінформу українська режисерка Яна Гудзенко

За її словами, головним питання вистави – «Чи можемо ми зупинити цього кровожерливого монстра, чи виберемо спостерігати за його жахливими діями і допустимо повну катастрофу і руйнацію світу».

«Образ звіра у виставі проявляється як величезний монстр у протигазі. Війна і є тим звіром якого ми хочемо зупинити. Ми нікого не звинувачуємо в бездіяльності ми лише хочемо сказати що світ де така кількість зброї і атомної вибухівки дуже стрімко йде до загибелі і чи буде майбутнє у наших дітей залежить зараз саме від нас. Він наших рішень», – розповіла режисерка.

Над адаптацією тексту працювали режисер вистави Яна Гудзенко та український драматург Ніна Захоженко, але не малу частину драматургічної роботи було зроблено самими юними акторами, їх власні думки та життєві позиції стали основою ключових монологів вистави.

«Ми не шукали легких шляхів і грали виставу англійською мовою саме для того, щоб якомога більше людей змогли почути нас. Пластичне та музикальне рішення також було скреативлено молодими акторами самостійно. Для цього проєкту дуже довго не могли знайти дітей, але коли вони всі разом зібрались то з першої ж репетиції почалась якась магія і все почало виходити. Важливим було не лише те, що ми зробили виставу, а й те що діти знайшли один одного. Географічно вони розкидані по різних кутках Нідерландів, багато хто з дітей живе у селах або маленьких містечках де абсолютно немає ніякого дозвілля для українських дітей. Тому наш проєкт став для них ковтком свіжого повітря, деякі діти витрачали по дві години, щоб доїхати на репетицію, вже не кажу про фінансовий аспект, але не дивлячись на все це вони з великим ентузіазмом поставились до створення вистави і насправді й надалі мають бажання залишатися разом і створювати нові вистави», – розповіла Гудзенко.

За її словами, саме за ініціативи дітей було зібрано донати, які вони перерахували київському талановитому актору і викладачу акторської майстерності Олександру Жугану, котрий для багатьох з дітей був наставником і вчителем з акторської майстерності, а наразі є воїном який доблесно захищає Україну.

Це не перший проєкт української режисерки з Амстердамськими митцями.

«У театрі Toneelmakerij, у квітні 2022 разом з групою професійних українських акторів було зроблено перформанс «WitnessingU», а в співпраці з AJTS виставу «Go fuckyourself russian rocket». Також було показано серію читання української сучасної драматургії та зроблено виставу «Sasha, take a rubbish out», яка була показана в рамках forum on European Culture», – поділилася українська режисерка.

Як повідмовляв Укрінформ, у болгарському місті Варна відбулося відкриття фотовиставки про героїчну боротьбу українського народу, а також жахливі наслідки війни Росії проти України.

Фото: Stefan Jansen

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-