У рамках Українського кіноклубу в Таллінні відбувся показ фільму «Терикони»

У рамках Українського кіноклубу в Таллінні відбувся показ фільму «Терикони»

Фото
Укрінформ
У Таллінні в рамках Українського кіноклубу в Естонії відбувся кінопоказ документального фільму «Терикони» українського режисера Тараса Томенка.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила Асоціація українських організацій в Естонії, яка організувала показ спільно з Інсайтмедіа та за сприяння Посольства України в Естонії.

На показ стрічки завітали поважні гості: Міністр соціального захисту Естонії Сігне Ріісало та посол США в Естонії Джордж Пітер Кент.

Перед показом до гостей звернувся голова Асоціації Володимир Паламар. Він зазначив, що у кіноклубу з’являється все більше і більше прихильників.

«Я надзвичайно радий, що до нашого кіноклубу приєднується все більше і більше естонських глядачів. Для нас це дуже важлива підтримка, як і все що робить Естонія для українського народу з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ми вже почали виготовляти естонські субтитри для українських фільмів, а з нового року плануємо транслювати в кіноклубі естонське кіно з українськими субтитрами. Ми прагнемо, щоб наші два народи могли глибше знайомитися з культурним надбанням один одного, і саме через кіномистецтво це зробити найлегше», – сказав він.

Подякував естонському народу за підтримку і режисер фільму Тарас Томенко, який записав для глядачів стрічки у Таллінні відеозвернення з Харкова, де він презентував «Терикони» напередодні показу фільму в Естонії.

«Ми відчуваємо вашу підтримку, ми знаємо, що ви як невелика країна докладаєте неймовірних зусиль, даючи нам гуманітарну, фінансову та військову допомогу і це нам дає змогу боротися та перемагати», – сказав режисер

Він також розповів, що над цією стрічкою команда працювала понад 5 років.

«Мені дуже важливо, щоб ви побачили цю картину і відчули, як живуть діти в прифронтовій зоні - що зараз відбувається і які взагалі наслідки війни. Попри те, що це картина важка для перегляду, вона в той же час дуже тепла і ніжна…», – зазначив режисер.

Директорки з комунікацій Асоціації Інна Гордієнко зауважила, що фільм терекони – ще одна трагічна історія про російсько-українську війну.

«У цій картині немає пафосу, героїзму чи подвигу, тут є абсолютна катастрофа з відкритим фіналом. За офіційною статистикою, наразі в зоні бойових дій на Донбасі проживає близько 10 тисяч дітей. Уособленням більшості з них, є головна героїня фільму – Настя. Фильм розкриває історію дітей прифронтової зони Донбасу, котрі втратили своїх батьків і близьких, свої домівки, але продовжують жити і любити там, де інші гублять будь-яку надію», –  сказала вона.

Міністр соціального захисту Естонії Сігне Ріісало підкреслила, що вона завітала на показ не лише як міністр, а як мама двох дітей, тому ця тема для неї є дуже болючою і важкою для усвідомлення.

«Ми розуміємо скільки українських дітей постраждали від цієї війни, скільки дітей зараз не мають можливості навчатися, спілкуватися з друзями, жити повноцінним життям – в них вкрали дитинство і майбутнє. Ми будемо намагатися робити все, щоб діти, які опинились в Естонії, рятуючись від війни, відчували себе захищеними», – сказала вона.

За словами радника Посольства України в Естонії Олександра Кушніра, все це є наслідками дії звичайного рашизму і це не випадковий момент в історії.

«Це закономірність, так діяла Російська імперія, так діяв Радянський Союз - для них життя окремої людини це ніщо. Ця агресивна війна йде у продовження тоталітарної політики на знищення цілих народів – українців, естонців, кримських татар тощо. Ми як і естонці зазнали депортацій, окупацій, пізнали всі жахіття війни. Подивіться цю кінострічку, і зайвий раз переконайтеся у нелюдській суті агресивної війни Росії проти нашої держави. Від кожного з нас, від нашого співчуття і посильної допомоги залежить те, як швидко ми спільними зусиллями покладемо край цьому абсолютному злу», – наголосив він.

Нагадаємо, Асоціація українських організацій в Естонії запускає в рамках Українського кіноклубу Дитячий кіноклуб, який діятиме в різних містах Естонії.

Фото: Асоціація українських організацій в Естонії / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-