«Хорея Козацька» відкрила «Сезон культури України у Фінляндії»

«Хорея Козацька» відкрила «Сезон культури України у Фінляндії»

Фото
Укрінформ
У містах Гельсінкі та Тампере у рамках відкриття першого «Сезону культури України у Фінляндії» відбулися виступи «Хореї Козацької», цьогорічних лауреатів Шевченківської премії України.   

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Товариство українців у Фінляндії (ТУФ).

Концерт у Тампере відбувся 15 жовтня у величному соборі, збудованому в стилі національного романтизму визначним фінським архітектором Ларсом Сонком і прикрашений фресками авторства Гуґо Сімберґа. «Музика давньої та модерної України» по-особливому звучала під склепінням цього храму.

«Ще один потужний і особливий вечір української культури у нашому прекрасному соборі. Багато пам'ятних моментів, сліз, щастя і надії закладено у музиці і поезії, що протягом століть створювали в Україні», – написав Матті Посіо, головний редактор Lännen Media Oy.

16 жовтня «Хорея» виступила в унікальній гельсінській Церкві у скелі в Гельсінкі. Публіка дуже щиро реагувала на виконувані композиції, що представляють українську музичну культуру від XVII і до XXI століття. Для кращого розуміння контексту було підготовлено програмку фінською та українською мовами.

Наприкінці концерту своїми враженнями поділився один гостей – депутат фінського парламенту Петер Остман, активний член парламентської групи дружби з Україною.

«Дякую чудовим артистам, які заграли таку неймовірну музику. Маю честь сказати від усього фінського парламенту – ми всі підтримуємо Україну», – сказав він.

ТУФ подякувало всім відвідувачам концертів, зокрема за їхні захопливі відгуки на адресу «Хореї Козацької».

Концерти «Хореї Козацької» були благодійними. Під час їх проведення вдалося зібрати понад 8 тис. 428 євро, які будуть використані для закупівлі евакуаційних авто для України.

Товариство висловило подяку всім, хто допоміг нам провести ці концерти. Передусім – Юсі Рінтамякі, голові об'єднання парафій Гельсінкі. Співорганізаторам – парафіям Тьольо і собору Тампере. Заходи відбулися за підтримки Міністерства освіти і культури Фінляндії, Центру промоції мистецтв у Фінляндії і міста Гельсінкі. Окрема подяка – Товариству українців Тампере і NostoSolutions.

Нагадаємо, у Культурному центрі (KKL) у швейцарському місті Люцерн відбувся благодійний концерт, на якому лауреати національних і міжнародних премій з різних куточків України та Європи виконали твори українських композиторів.  

Фото: Товариство українців у Фінляндії / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-