Стартував ХІІ Конгрес СФУЖО та відзначення 75-річчя організації

Стартував ХІІ Конгрес СФУЖО та відзначення 75-річчя організації

Фото, відео
Укрінформ
В Українському народному домі у польському Перемишлі 14 - 17 жовтня проходить ХІІ Конгрес Світової федерації українських жіночих організацій та урочисте відзначення 75-річчя СФУЖО.

Про це Укрінформу повідомила віцепрезидентка Світового конгресу українців (СКУ) Наталія Пошивайло-Таулер.

За її словами, після обговорення низки важливих питань ділової частини річних нарад, таких як прийняття програми річних нарад, звіту верифікаційної комісії, затвердження протоколу річних нарад 2022 року, звіту в. о. Голови СФУЖО за 2022-2023 рр., фінансового звіту за 2022-2023 рр., звіту Контрольної комісії та їх обговорень, було прийнято Заяву СФУЖО з нагоди 75-ї річниці.

У заяві йдеться, що 75-річчя Світової федерації українських жіночих організацій є свідченням самовідданості багатьох поколінь українок, які мали високу мету – підтримати і утвердити гідність української жінки та гідність цілої української нації. Разом із великою мережею українських жіночих організацій, розсіяних по всій діаспорі, перші чотири десятиліття праці СФУЖО були скеровані на боротьбу проти репресивного радянського режиму, який мав намір зламати Україну. Упродовж останніх трьох десятиліть СФУЖО була щаслива працювати з жінками з теперішньої незалежної та демократичної України.

«Проте велике зло спіткало Україну – зло, яке тяжким тягарем лягає на наші душі. Коли ми збираємось у Перемишлі (Польща) на наш 12-й конґрес, Україна вже дев’ять років перебуває у стані війни з Росією. Напавши на Україну у 2014 році, Росія посилила своє вторгнення зі страшною жорстокістю в лютому 2022 року. Мільйони жінок і дітей були змушені тікати за кордон України, щоб жити там як біженці. Мільйони українців стали внутрішньо переміщеними особами. Після десятиліть відносного спокою, процвітання та зростання, українські жінки знову зазнають жахливої бідності та навіть стають жертвами секс-торгівлі. Російські солдати-окупанти з неймовірною жорстокістю знущаються над українськими жінками, чоловіками та дітьми; воєнні звіти документують жорстокі зґвалтування та катування жінок, взятих у російський полон. Росія викрадає українських дітей і вивозить на територію Росії, де їх насильно русифікують. Викрадення Росією українських дітей настільки кричуще, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової за воєнні злочини», – наголосили у СФУЖО.

У той час, як із Заходу до України надходить військова підтримка та щедра гуманітарна допомога, організація просить ще більшої підтримки України, а також голосно закликає міжнародну спільноту жорстко засудити та покарати Росію.

«Стаття II Конвенції про попередження злочину геноциду та покарання за нього, затверджена і прийнята Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй у 1948 році, зазначає, що геноцид означає будь-які з наступних дій, вчинених з наміром знищити повністю або частково національну, етнічну, расову чи релігійну групу, включаючи: вбивство членів групи; заподіяння тяжких тілесних або психічних ушкоджень учасникам групи; навмисне створення для групи життєвих умов, розрахованих на її повне або часткове фізичне знищення; вжиття заходів, спрямованих на запобігання народженню дітей у групі, примусове переведення дітей групи в іншу групу. Ці критерії визначення геноциду втілені діями Росії в Україні», – йдеться в заяві.

У СФУЖО зазначили, що в той час, коли дії Росії свідчать про намір частково чи повністю знищити Україну, слова Росії також слід враховувати. Найвище керівництво російської влади та державні інформаційні агентства постійно заявляють, що їхня мета знищення буде досягнута: українці, які наполягають на збереженні своєї ідентичності, мають бути фізично знищені; за словами Росії, можуть жити лише ті, хто відмовляється від української ідентичності і стає росіянином. Тому, якщо план Росії втілиться, українців в Україні не буде. Це мова геноцидних намірів.

Як підтвердження жахливої реальності, в якій вимушено опинилася Україна, СФУЖО закликає міжнародну спільноту діяти з моральним імперативом і оголосити цілеспрямовані дії Росії щодо знищення українців геноциду.

Зауважимо, що СФУЖО була створена у 1948 році під час Світового конгресу українського жіноцтва у Філадельфії з основною метою відновлення незалежності України та об'єднання жінок українського походження по всьому світі для спільного підтримання українських інтересів.

Від моменту свого заснування і до сьогодні праця СФУЖО віддзеркалює діяльність українських жіночих спільнот по всьому світу, а також представляє їх на міжнародній арені в Організації Об’єднаних Націй (ООН).

Нагадаємо, з нагоди 75-ліття Світової федерації українських жіночих організацій 15 жовтня в Українському народному домі в польському Перемишлі відбудеться Друга Міжнародна асамблея «Українка у світі: об'єднані любов'ю до України – для її перемоги та відновлення».

Фото: Nataliya Poshyvaylo-Towler, Світова федерація українських жіночих організацій / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-