У Лондоні діаспора організувала показ фільму про вбивство Симона Петлюри

У Лондоні діаспора організувала показ фільму про вбивство Симона Петлюри

Укрінформ
Бібліотека й архів ім. Т.Шевченка в Лондоні, що працює при Союзі українців у Великій Британії, відкрила сезон культурних й науково-популярних заходів показом документального фільму «Симон Петлюра. Таємниці великих Українців».

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці Союзу українців у Великій Британії.

Стрічка розповідає про розслідування вбивства голови Директорії УНР Симона Петлюри. Він був розстріляний під час виходу з ресторану в Латинському кварталі французької столиці в 1926 році.

Цей фільм із циклу «Україна. Повернення своєї історії» розкриває невідомі раніше документи і факти, пов’язані із судовим процесом над вбивцею, дійсні причини і наслідки цієї події. Режисер Акім Галімов та його група, які отримали доступ до унікальних архівних матеріалів, мали можливість пояснення їх провідними науковцями України і Польщі, відкрили таємницю знищення Симона Петлюри у Парижі.

Після показу фільму виступив один з його головних учасників – Стефан Дуніковський, французький адвокат і голова Наукового Товариства Шевченка в Європі. Він розповів про свої довгі пошуки у багатьох архівах Парижа та несподівані відкриття. Відповів на цілу низку запитань зацікавленої аудиторії, наголосив на особливій важливості рідкісних видань колекції Бібліотеки і Архіву ім.Т.Шевченка.

Зауважується, що вечір пройшов у надзвичайно приємній і щирій атмосфері, де були присутні також і науковці з України, які тимчасово перебувають у Великій Британії, дипломат Посольства України Інна Єгорова. Вона зазначила, що ця, надзвичайно цікава доповідь, символічно відбувається напередодні вшанування пам’яті десятків тисяч жертв Бабиного Яру в Києві і проведене розслідування є також даниною та збереженням пам’яті про загиблих.

«Результати цієї дослідницької роботи, представлені документи і факти переконливо свідчать, якщо б їх було розглянуто під час судового процесу, то вирок був би зовсім інакшим. Симон Петлюра став жертвою величезної спецоперації, головна ціль якої була скомпроментувати його ім’я, саму ідею незалежності, та щоб після Петлю», – додали в діаспорній організації.

Нагадаємо, в Українській школі пречистої Діви Марії у Лондоні відбулася конференція «Інтеграція українських дітей-переселенців у британські школи», присвячена обговоренню питань надання комплексної допомоги українським дітям.

Фото: Association of Ukrainians in Great Britain / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-