Сенатську площу у Гельсінкі у День Незалежності України перетворили на море соняшників

Сенатську площу у Гельсінкі у День Незалежності України перетворили на море соняшників

Фото
Укрінформ
У столиці Фінляндії у День Незалежності України, 24 серпня, тисячі людей узяли участь в акції United for Ukraine – United for Peace, яка розпочалася з маршу соняшників через центр міста від Кансалаісторі до Сенатської площі.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Товариство українців у Фінляндії (Ukrainian Association in Finland).

У ході, зокрема, взяли участь багато високопосадовців, зокрема прем'єр-міністр Петтері Орпо, який відкрив захід, мер Гельсінкі Юхана Вартіайнен і кілька послів, зокрема посол США Дуглас Хіккі. До ходи також приєднався Святий Миколай на велосипеді.

Кульмінація заходу відбулася на сходах Кафедрального собору Гельсінкі та на Сенатській площі, де тисячі людей взяли участь у програмі, тримаючи в руках національну квітку України – соняшник. Спільний меседж був чітким і гучним: разом ми сильні, Україна та українці не одні.

Міністр закордонних справ Еліна Валтонен у своїй промові зазначила, що Фінляндія та фінське суспільство твердо стоять на боці України.

«Ви боретеся не лише за власну незалежність, але й за демократію та свободу в усій Європі», – зазначила вона.

Колишній міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що Фінляндія також готова підтримати відновлення України. «Україна вистояла, вона витримала, вона заслужила все наше захоплення», – сказав він.

Зі словами підтримки Україні та українцям виступили представники організаторів заходу Василь Гуцул з Товариства українців у Фінляндії, Юха Рінтамякі та Теему Лааясало з Лютеранської церкви Гельсінкі, Сусанна Макарофф з Mothersforpeace, а також партнери заходу Даніель Сазонов з мерії Гельсінкі, ректор Гельсінського університету Сарі Ліндблом та посол України в Фінляндії Ольга Діброва.

Потужним криком проти війни став вірш Єви Кілві, який прочитала акторка Сату Сільво. Хор Товариства українців у Фінляндії «Переспів» майстерно виконав відому українську пісню «Реве та стогне Дніпр широкий». Спеціальні гості заходу, молодіжний хор з України «КРОК», вразили публіку піснею «Роди, Боже, жито».

Захід завершився двохвилинним дзвоном дзвонів та гімном України у виконанні Софії Яковишиної.

Товариство українців у Фінляндії висловило щиру подяку співорганізаторам і партнерам, спікерам і виконавцям, волонтерам, які допомагали з організацією та всім, хто продовжує підтримувати Україну.

Як повідомлялося, у четвер, 24 серпня, Україна святкувала 32-у річницю Незалежності. У своєму вітанні Президент Володимир Зеленський наголосив, що незалежність є «цінністю для кожного з нас. І за це ми боремось. І в цій боротьбі важливий кожен».

Фото: Ukrainian Association in Finland / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-