У Ризі День Незалежності України відзначили низкою заходів

У Ризі День Незалежності України відзначили низкою заходів

Фото, відео
Укрінформ
У латвійській столиці на честь Дня Незалежності України відбулися ціла низка заходів, підготовлених Посольством України, діаспорою та проукраїнськими активістами.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Головні урочистості розпочалися зранку 24 серпня біля пам’ятника Шевченку. Привітати українців та Україну з головним святом прийшов президент Латвійської республіки Едгарс Рінкевичс. Він нагадав, що Латвія підтримувала Україну з самого початку війни, з 2014 року, та робитиме це, скільки буде потрібно. Також Рінкевичс висловив сподівання, що «скоро настане той час, коли ми зможемо святкувати свободу і звільнення Донбасу, повернення Криму». 

Після нього виступили Посол України в Ризі Анатолій Куцевол і голова Конфедерації українців Латвії Оксана Січко. Вони подякували Латвії та особисто пану Президенту за постійну підтримку України та підкреслили, якою високою ціною дається Україні свобода, відстоювання свої заповітних цінностей.

На початку заходу була оголошена Хвилина мовчання, наприкінці його пройшла панахида за загиблими захисниками України. Її відслужили священники УГКЦ і ПЦУ о. Роман і о. В’ячеслав.

Ввечері 24 серпня пройшов благодійний аукціон на підтримку ЗСУ, підготовлений Посольством разом з латвійською благодійною організацією Agendum та низки партнерів. Лоти для нього надали президент Рінкевичс, спікер Сейму Латвії Едвардс Смілтенс, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, українські спортсмени Ольга Харлан, Еліна Світолінп, Андрій Шевченко, Олександр Зінченко, Олександр Усик, український гурт Kalush, латвійський гурт Prāta Vētra, а також родина культового латвійського ресторатора Мартіньша Рітіньша.

Виручені з аукціону кошти в розмірі 72 тис євро будуть направлені на підтримку діяльності латвійської організації “Agendum”, яка з початку повномасштабного російського нападу вже відправила в Україну понад 1500 транспортних засобів. 

Удень у четвер 24 серпня в центрі інтеграції та підтримки українських біженців «Серце Риги» розпочався благодійний міжнародний проєкт кураторки Наталії Чижової «Україна. Резиденція Свободи». В ньому об’єдналися латвійські та українські митці, щоби актуалізувати ідею Свободи засобами мистецтва.

Напередодні в Домі Європи в Ризі відкрили виставку української художниці Юлії Кадоркіної «Мрії Києва». На заході були присутні представник Єврокомісії в Латвії Зане Петре, ректор академії мистецтва Латвії Крістапс Заріньш, представники закордонних дипустанов в Ризі, включаючи послів Великобританії, Ірландії, Литви.

Також до Дня незалежності України, в латвійському Військовому музеї відбулася презентація книги «Коли війна стає особистою» латвійського альпініста, який цього році подолав Еверест з прапором України, професора Юріса Улманіса. Всі кошти виручені від продажу книги підуть на підтримку ЗСУ.

В п’ятницю ввечері на честь Дня Незалежності відкривається тригодинний марафон короткометражних українських кінокомедій «Смійся, українець!», який проходить другий рік поспіль. В його відкритті беруть участь відомі латвійські актори. Організаторки заходу – латвійські активістки Юлія та Габриелла Каб’єр.

Фото: Посольство України, Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-