Світовий конгрес українців висловив вітання у День Української Державності

Світовий конгрес українців висловив вітання у День Української Державності

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) 28 липня висловив свої вітання з нагоди одразу трьох свят – Дня Володимира Великого, Дня хрещення Київської Русі та Дня Української Державності.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

«Для українців ці свята мають особливе значення. Вони нагадують нам про давню історію української нації та держави і про величну постать князя Володимира Великого – однієї з найшанованіших постатей в українській історії», – йдеться у вітанні.

У Конгресі нагадали, що видатний реформатор і правитель своєї доби, князь Володимир об’єднав землі Київської Русі, перетворивши її на одну з наймогутніших держав середньовічної Європи. Він також зробив дуже важливий геополітичний вибір на користь Заходу, охрестивши Київську Русь у 988 р. Результатом хрещення стала політична, економічна та культурна інтеграція середньовічної української держави в Європу. 

Князь Володимир також подарував Україні її сучасні національні символи. Герб королівської держави Володимира Великого, широко відомий як тризуб, і синьо-жовтий прапор, який також прийшов до нас із часів Київської Русі, нагадують про глибинне коріння української державності.

Читайте також: Зеленський підписав закон про зміну дат святкування Різдва, Днів Державності і захисників

«Століттями історія Володимира Великого надихала українців на служіння Батьківщині та боротьбу за її незалежність. Сьогодні вона так само надихає хоробрих чоловіків та жінок у лавах Збройних сил України, які ведуть боротьбу за свободу, суверенітет та незалежність України проти смертоносного російського агресора, який прагне стерти українців з лиця їх власної землі. Хоробрі українські воїни також захищають не лише Україну, а й усю Європу – точно так само, як їхні предки у часи Володимира Великого, який захищав Європу від варварських орд зі сходу», – наголосили в СКУ та додали, що попри сучасні зусилля Росії укотре знищити українську націю та привласнити її історію з допомогою огидної пропаганди, світ визнає глибоку та багату історичну спадщину українського народу.

Нагадаємо, День Державності встановлений указом Президента України Володимира Зеленського 24 серпня 2021 року, підписаним під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності України. Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.

День хрещення Русі-України встановлений в рамках святкування 1020-річчя хрещення Київської Русі згідно з указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року «Про День хрещення Київської Русі — України».

Він відзначається у День пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, який ініціював хрещення Русі у 988 році та сприяв утворенню Київської митрополії під патронатом патріарха Константинопольського. Спадком Русі є герб (тризуб), грошова одиниця, а головне - Київ як політичний і культурний центр України.

У 2023 році усі три свята відзначаються 28 липня. Але вже наступного року відзначатимуться 15 липня з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський стиль календаря

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-