Українці за кордоном найбільше цікавляться політичними подіями на Батьківщині – «ОПОРА»

Українці за кордоном найбільше цікавляться політичними подіями на Батьківщині – «ОПОРА»

Дослідження
Укрінформ
Понад 82% українців, які виїхали за кордон, найбільше цікавляться політичними подіями на Батьківщині.

Про це повідомила аналітик Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Снопок під час презентації у Медіацентрі Україна – Укрінформ результатів досліджень щодо міграції, медіаспоживання та громадсько-політичної активності вимушених переселенців.

«Ми бачимо доволі великий інтерес до подій в Україні серед наших співгромадян, причому як на загальнонаціональному, так і на місцевому рівнях. При цьому українські політичні події викликають більший інтерес – ними постійно цікавляться 82% опитаних. Натомість життя міста і села, з якого приїхали опитані, викликають трохи менше інтересу. Але це все одно досить велика цифра – 74%», – сказала вона.

За словами Снопок, найбільше респондентів цікавлять новини щодо повномасштабного вторгнення РФ, соціально-економічні події в Україні тощо.

Натомість події у країнах перебування цікавлять респондентів набагато менше. «І здебільшого та частина, яка цікавиться тим, що відбувається у тій країні, де вона перебуває, – це ті люди, які виїхали до 24 лютого 2022 року і проживають там вже доволі довгий час», – зауважила аналітик.

За її словами, новинні сайти є основним джерелом новин для 23% українців за кордоном. «І переважна більшість, а саме 74% респондентів, використовують для отримання новин українські новинні сайти. Близько 5% респондентів звертаються до різних міжнародних сайтів або до сайтів країн, у яких вони перебувають», – сказала Снопок.

Російськими новинними сайтами, за її словами, серед українців за кордоном не користується ніхто.

«Якщо говорити про контент, то на новинних сайтах українців за кордоном найбільше цікавлять новини – 62% опитаних приходять саме за ними. І приблизно третина говорить, що вони читають різні аналітичні статті, репортажі, розслідування і так далі», – зазначила Снопок.

Вона зауважила, що більшість опитаних отримують інформацію у месенджерах і соцмережах. «За кордоном месенджерами користуються 50% опитаних, соцмережами – 47%... Звертаються до родичів, друзів чи знайомих в Україні та переглядають відео на Ютубі по 22% опитаних», – поінформувала Снопок.

За її словами, телебачення використовують для отримання новин 8% українців за кордоном, серед них 63% переглядають телемарафон «Єдині новини», 13% – переглядають канали країни перебування, 10% переглядають і інші українські телеканали. Російськими каналами користується 1% опитаних.

«Телебачення, месенджери та новинні сайти понад 60% респондентів використовують виключно для того, щоб отримувати новини, і лише інколи переглядають різні інтерв’ю, читають аналітичні статті, інший контент, окрім новин», – сказала представниця «ОПОРИ».

Вона уточнила, що натомість у соцмережах приблизно однаково - на рівні 30% - респонденти і отримують новини, і читають авторські канали.

Щодо месенджерів, то 89% респондентів отримують новини у Телеграмі, на другому місці Вайбер із 6%.

Найпопулярнішими серед українців за кордоном соцмережами є Фейсбук (його переглядають 43% опитаних) та Інстаграм (22%), найменше користуються Тіктоком (7%) і Твіттером (3%). Водночас 18% опитаних використовують для отримання новин іншу соцмережу.

Найбільше громадяни України, які перебувають за кордоном, довіряють соцмережам (85% опитаних), а також новинним сайтам (77%). Натомість найбільший відсоток недовіри серед отримали новини на телебаченні та у друкованих ЗМІ – 36 та 22 відсотки відповідно, зауважила аналітик.

Опитування «Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном» проведене за аналітичними напрацюваннями та на замовлення Громадянської мережі «ОПОРА» серед українців у 7 країнах: Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії.

Нагадаємо, найбільш активно громадсько-політичну діяльність за кордоном провадять українські діаспори у США, Польщі та Німеччині.

Як повідомлялося, заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк заявила, що 8 мільйонів українців перебувають у вимушеній еміграції, 90% з яких жінки та діти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-