Українську суботню школу у Відні відвідав родич Василя Вишиваного

Українську суботню школу у Відні відвідав родич Василя Вишиваного

Фото
Укрінформ
Українську суботню школу у Відні (Австрія) відвідав Карл фон Габсбург – родич Василя Вишиваного (австрійського ерцгерцога Вільгельма Франца фон Габсбурга-Лотрінґена).

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці Української суботньої школи у Відні.

У закладі розповіли, що пан Карл фон Габсбург є палким прихильником України, нинішнім главою дому Габсбургів, президентом Пан'європейського руху (Paneuropa Bewegung Österreich), медіапідприємцем.

Зауважується, що ця зустріч стала містком між минулим і сьогоденням: тоді, як і зараз, йшла боротьба за існування України як держави.

Модератори – дослідник української історії пан Тарас Піньяжко (Taras Pinyazhko) та голова Українського центру пані Вікторія Кеттнер – коротко розповіли про династію Габсбургів та її зв'язок з Україною.

«Наш гість пригадав, як його дідусь монарх Карл І розказував, що молоді роки проведені з дружиною Зітою в Коломиї, були найкращим періодом їхнього подружнього життя. Учні підготували низку цікавих питань, на які пан фон Габсбург залюбки відповів і поділився своїм баченням політичної ситуації в Австрії та у Європі щодо нашої країни. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну пан Карл фон Габсбург залишився власником єдиної незалежної української радіостанцій на Сході «Країна FM», – повідомили у школі.

Щоб створити затишну та невимушену атмосферу, школярі зіграли відомі українські мелодії: на роялі – «Карпатська рапсодія» Мирослава Скорика й на барабанах і саксофоні – «Ой лузі червона калина».

За повідомленням, на завершення пан фон Габсбург отримав символічний подарунок – вишивану сорочку, улюблений одяг Василя Вишиваного.

«Щиро дякуємо пану Карлу фон Габсбургу за візит та цікаву дискусію. Бажаємо йому та його дружині Крістіан Райд міцного здоров'я, впевненості в завтрашньому дні, довгих років життя і мирного неба над головою! Ми пишаємося, що змогли поспілкуватися з пристрасним європейцем і вірним другом України!», – подякувала школа.

Вільгельма Франца фон Габсбурга-Лотрінґен (Василь Вишиваний) (1895 – 1948 роки) – австрійський ерцгерцог із династії Габсбургів, політик, дипломат, поет, полковник Легіону Українських січових стрільців. Вільгельма Габсбурга знали в Україні як Василя Вишиваного, під ім'ям, яке йому дали українські вояки під час Першої світової війни. Його вважали одним з неофіційних претендентів на український трон у разі утворення монархічного ладу.

Хоча він сам офіційно ніколи не проголошував свої наміри бути українським монархом і навіть не мав до цього можливостей, Василь прославився своїми військовими та дипломатичними здібностями, поезією і любов'ю до України.

Нагадаємо, учні Української суботньої школи у Відні відвідали виставку-ретроспективу Івана Марчука – одного з найвідоміших українських художників сучасності.

Фото: Українська суботня школа у Відні / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-