У Ризі пройшла конференція-дискусія з переглядом фільму «Російська загроза»

У Ризі пройшла конференція-дискусія з переглядом фільму «Російська загроза»

Фото
Укрінформ
У Латвійській національній бібліотеці 29 травня відбулася конференція, на якій високопосадовці з латвійських відомств, представники дипкорпусу й української громади обговорили щойно переглянутий документальний фільм українського режисера Олексія Бурмака «Російська загроза».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Чотиригодинний документальна стрічка «Російська загроза» ретельно та системно із залученням величезного відеоархівного матеріалу досліджує модель поведінки на міжнародній арені держави-агресора Росії, яка складалася з самого розпаду СРСР. Вона полягає у створенні військових та безпекових загроз для інших країн світу, перш за все, для сусідів по пострадянському простору.

У відкритті конференції взяли участь віцемер Риги Лінда Озола, Олексій Бурмак (онлайн з Києва), а також посол України в Латвії Анатолій Куцевол. У своєму виступі український дипломат зазначив, що Росія, керована путінським режимом, нині становить смертельну загрозу не лише Україні, а й усьому цивілізованому світу. Тому вся міжнародна спільнота повинна чинити тиск на державу-агресора, ізолюючи РФ на усіх міжнародних майданчиках, запроваджуючи нові санкції та посилюючі вже прийняті для того, щоб зупинити російську агресивну політику та запобігти виникненню нових глобальних загроз.

Серед спікерів заходу також були представники Канцелярії Президента, МЗС, МВС та Мінекономіки Латвії; глави дипломатичних місій Польщі, Фінляндії, Південної Кореї, представники інших посольств, експерти Центру передового досвіду стратегічних комунікацій НАТО (NATO StratCom COE).

Під час жвавої дискусії виділилися кілька провідних тем. По-перше – необхідність подальшого гуртування всього демократичного світу в протистоянні російській агресії, вироблення стратегії та тактики щодо такої Росії. По-друге – необхідність для всіх, і перш за все, для молодого покоління (на заході були студенти, в тому числі українські), вивчати історичні приклади, традиції зовнішньополітичної поведінки Кремля та робити практичні висновки з цього вивчення.

«Наш одноденний захід пройшов успішно. Представники Словаччини, Хорватії, Великої Британії поділилися планами провести подібні конференції з переглядом «Російської загрози» у своїх країнах. А старший експерт NATO StratCom COE взяв фільм Бурмака для перегляду в експертному середовищі цієї структури», - резюмувала організаторка заходу, латвійська активістка Юлія Кабіцина-Каб’єр.

Олексій Бурмак – український волонтер, луганчанин, який з 2014 року мешкає в Києві. Над стрічкою «Російська агресія», яка має англомовний супровід та орієнтована саме на міжнародну спільноту, він працював кілька років, і завершив її в січні 2023-го.

Нагадаємо, Посол України Анатолій Куцевол 29 травня відвідав Ризьку Українську середню школу та зустрівся з її директоркою Лідією Кравченко.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-