Українська активістка написала книгу «Богомазов у Фінляндії. Сто років потому»

Українська активістка написала книгу «Богомазов у Фінляндії. Сто років потому»

Укрінформ
Дослідниця, журналістка, членкиня правління Товариства українців у Фінляндії Наталія Терамае написала книгу про видатного українського художника «Богомазов у Фінляндії. Сто років потому», яку друкує видавництво «Родовід».

Про це розповіла Укрінформу сама авторка.

«У 2019 році, перебуваючи в Києві, я відвідала виставку «Олександр Богомазов: творча лабораторія» і була вражена творчістю цього художника. А оскільки там були картини, зроблені у Фінляндії, де я мешкаю, то захотілося дізнатися трохи більше про перебування Богомазова в Суомі. З цього й виросла ціла книга», – поділилася Терамае.

Вона також розказала, що зараз разом з однодумцями шукає можливості перекласти своє дослідження та видати його у Фінляндії (за допомогою місцевих грантів або меценатів). «Хочу окремо подякувати всім, хто допомагав мені в роботі. Зокрема, згадую, як куратор художнього музею в Іматрі Ееро Лаайо консультував, показуючи, які саме пороги Іматри зобразив Богомазов», – розказала дослідниця.

Читайте також: Фінляндія прихистила 50 тисяч українців

Наразі на сайті видавництва «Родовід» відкрите і триває передзамовлення книжки за зниженою ціною. 

У 1911-му газета «Киевская мысль» відрядила Олександра Богомазова у мистецьку подорож Фінляндією, результатом чого стали художній «Фінський цикл» та кілька публікацій у пресі.

Ееро Лаайо. Наталія Терамае. Іматра
Ееро Лаайо. Наталія Терамае. Іматра

Зіставляючи художні роботи, листи, родинні спогади, а також власні поїздки та консультації із місцевими істориками та мистецтвознавцями Терамае реконструювала фінську подорож Богомазова. Вона хоче, щоб роботи видатного українського «ожили» в нашому сьогоденні. «Я також бажаю відновити ці забуті ниточки зв’язків між Фінляндією та Україною. Їх, можливо, і не так багато. Але тим вони цінніші… Крім того, у світі звикли до словосполучення «російський авангард». Але часто за ним криються імена та роботи саме українських митців. Тому світ має знати, що таке «український авангард», – резюмувала Терамае.

Олександр Богомазов (1880-1930) – український художник, педагог, один із теоретиків кубофутуризму. Один із чільних представників українського й світового авангарду.

Нагадаємо, Товариство українців у Фінляндії (ТУФ) у рамках святкування Різдва підготувало та розіслало книжкові пакети своїм партнерським організаціям і спільнотам українців у Фінляндії..

Фото: Наталія Терамае, сайт bohomazov.localhistory.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-