У Баку відбувся благодійний фестиваль-ярмарок «Веснянка»

У Баку відбувся благодійний фестиваль-ярмарок «Веснянка»

Фото
Укрінформ
У столиці Азербайджану відбувся перший благодійний весняний фестиваль-ярмарок українсько-азербайджанської культури «Vesnyanka».

Про це Укрінформу повідомила Спілка українок Азербайджану.

Захід відвідали багато почесних гостей, серед яких представники посольств, акредитованих в Азербайджані, громадські діячі. Долучившись до заходу азербайджанці висловили свою підтримку українцям і організаторам фестивалю – Спілці українок Азербайджану та цінностям, які закладено в ідеї проведення Vesnyanka.

Гаслом фестивалю стало: «Від першоджерел до сучасності – від Новрузу та Веснянки до Великодня», який відображає та підкреслює основну ідею заходу: сприяння розвитку ідеї мультикультуралізму, знайомство Азербайджану з українськими традиціями Весняних та Великодніх свят, налагодження культурного обміну та взаємне збагачення новими знаннями про традиції українського та азербайджанського народів.

Директор закордонного представництва журналу Business Woman в Азербайджані Лідія Шестак-Алієва зауважила, що багато українців, які давно живуть в Азербайджані, активно інтегрувалися до азербайджанської культури.

«Тут ми чекаємо на початок весни з приходом Новрузу і готуємося до нього: проходять спеціальні святкові вівторки, скликаються гості на традиційний вечір, готують шакер-буру та пахлаву. Сусіди-азербайджанці несуть нам частування, тим самим проявляючи гостинність та бажання ознайомити нас із особливостями своїх традицій. Це свято стало нам настільки рідним та близьким! Особисто я сама чекаю на нього з величезним задоволенням. У мене завжди є гості на Новруз, і я завжди готую плов. Як тільки проходить Новруз, у цей прекрасний весняний період ми починаємо чекати великодніх свят. Тут уже ми, українці, традиційно частуємо своїх друзів, сусідів великодньою випічкою. Якщо запитати будь-яку людину, яка живе в Азербайджані, то у всіх схожа історія – коли в Азербайджані можна з одного боку зберігати свої традиції, якщо ти представник якоїсь діаспори, і водночас мультикультурні та толерантні азербайджанці завжди готові допомогти іншим народам інтегруватися у своє суспільство», – розповіла вона.

Лідія Шестак-Алієвазауважила, що саме цю ідею інтеграції українців у культуру Азербайджану, а також бажання розповісти набагато більше про культуру великодніх свят та Веснянки й хотіли донести заходом «Vesnyanka»: щоб люди дізналися як українці зустрічають весну, які є традиції та випічка, як виглядає наш український дім та національні костюми.

«Це та культурна спадщина, про яку ми хочемо більше поговорити під час нашого благодійного весняного фестивалю. В українського та азербайджанського народів є багато спільного: азербайджанці святкують Новруз, зберігаючи давні традиції предків, які були ще до поширення ісламу, а українці досі святкують прихід весни та зберігають деякі звичаї, у тому числі «Веснянки», які виникли ще до поширення християнства на території Київської Русі. Наші народи поєднує толерантність, мультикультуралізм та любов до своїх традицій, у чому можна було ще раз переконатися в рамках заходу, – каже вона.

Також Лілія Шестак-Алієва подякувала всім волонтерам за допомогу та активу Спілки українок Азербайджану: Людмилі Антоновій, Надії Хоменко, Катерині Чабан та Тетяні Швачці за колосальну працю, завдяки якій нам вдалося провести такий захід з популяризації української культури та збору допомоги українцям.

Окрасою свята став концерт, проведений українською та азербайджанською мовами. Зі сцени звучали популярні українські пісні у виконанні Юлії Топчій, відомі азербайджанські музичні твори у виконанні учасника азербайджанських вокальних конкурсів Асіфа Ісрафілбекова, а також хореографічна студія «1001 nights» виступила з українським танцем «Маруся» та азербайджанським танцем «Карабах Ялласи». Почесним гостем фестивального концерту стала відома азербайджанська співачка Саміра АліМар'ям.

Одним із ключових завдань заходу «Vesnyanka» є благодійна допомога жителям України, які постраждали від російської агресії. Так, наприклад, у рамках фестивалю проходив благодійний ярмарок Easter Charity Market, мета якого полягала у зборі благодійних коштів шляхом створення handmade робіт та крафтових виробів українськими та азербайджанськими майстрами. Виручені кошти організаторами заходу будуть передані партнерам — Міжнародному штабу допомоги українцям на закупівлю продуктових наборів для українців.

Упродовж заходу для гостей проводилися майстер-класи «Птаха» та «Писанка»; працювала тематична фотозона; було створено виставку етнічних костюмів та прикрас, що супроводжувалася інтерактивною лекцією на тему етнічного одягу українською, азербайджанською, англійською мовами та багато інших захоплюючих активностей. Не можна було обійти й локацію фуд-корту, організовану у партнерстві з рестораном української кухні «Солоха». Тут гості заходу могли відчути кулінарну українську гостинність, скуштувавши національний український борщ, великодню українську випічку — «паску» та багато іншого.

Серед почесних гостей на заході були присутні Посол ЄС в Азербайджані Петер Міхалков із дружиною Мирославою Міхалковою, дружина посла Бельгії в Азербайджані Ірина Мельник, Посол Словаччини в Азербайджані Мілан Лайчака з дружиною Еленою, представники посольства України та посольства Польщі. Захід успішно реалізував свої заплановані цілі та, окрім потужного культурного обміну, провів чудову благодійну кампанію, показавши величезну підтримку та допомогу українцям. Фестиваль-ярмарок проходив у залі Rotunda готелю The Landmark Hotel.

Як повідомляв Укрінформ, у Баку відкрилася Українська суботня школа – освітній простір «Мрія», де перша група українських дітей віком 5-9 років почала вивчати українську мову, історію та культуру.

Фото: Спілка українок Азербайджану 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-