У Ніцці українці провели низку акцій до річниці вторгнення рф

У Ніцці українці провели низку акцій до річниці вторгнення рф

Фото
Укрінформ
Українці провели на Лазуровому узбережжі Франції до річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну акцію пам’яті з запаленням близько 700 свічок, маніфестацію, а також виставили скульптуру «Біженці» на Англійському променаді в Ніцці.

Про це Укрінформу повідомила франко-українська асоціація Лазурового узбережжя AFUCA, що виступила організатором акцій.

За словами президента асоціації Ірини Подиряко, 24 лютого українці розгорнули 15-метровий прапор та запалили близько 700 свічок для підтримки ЗСУ і в пам’ять про загиблих воїнів. Була організована фотовиставка, велася психологічна підтримка для охочих.

«24 лютого ми зробили різноплановий захід в нашій Асоціації, щоб люди не залишалися самі. Зокрема, була психологічна підтримка, кава, чай. Була представлена фотовиставка всього, що ми зробили за останній рік, а також фото з України. А потім ми запалили свічки і виклали слова, які зараз у кожного на серці: Віримо в ЗСУ! Разом до перемоги», – сказала вона.

25 лютого на Англійському Променаді в Ніцці відбулася маніфестація за участю понад 400 людей. Була представлена інсталіція «Біженці» від скульпторів Єгора та Микити Зігури, зроблена у вигляді матері і дитини з речей, відібраних з гуманітарної допомоги: одягу, упаковок від медикаментів, їжі. Символічно, що саме в цей день в Ніцці був останній день карнавалу з іншими інсталяціями.

У ході маніфестації, біженці влаштували перфоманс з сиренами, вибухами, флеш-беками про початок війни. Звучав гімн України, слова підтримки від французів та інших національностей.

В рамках заходу віцепрезидент AFUCA Олег Мазур закликав підтримати збір громади, з метою до кінця березня зібрати 35 тисяч євро на потреби ЗСУ, зокрема, придбання позашляховиків, дронів.

Після маніфестації відбувся благодійний концерт оркестру м. Ванс за підтримки мерії Ніцци, всі кошти з якого будуть передані на допомогу Україні. Як розповіли в AFUCA, вирішено направити кошти з концерту на відновлення музичної школи в м.Бородянка Київської області.

Нагадаємо, за рік з повномасштабного вторгнення росії в Україну AFUCA відправила 29 фур гуманітарної допомоги з медикаментами, обладнанням, продуктами харчування тощо. Остання, зокрема, містила обладнання стоматологічного кабінету, відвезла 1000 кг генератор для заводу в Харкові, 30 медичних ліжок для лікарень Одеси та Івано-Франківська. Також з початку року асоціація відправила три швидкі в регіони, які цього потребують. Остання в лютому доставлена у військову частину на Краматорському напрямку.

Окрім того, щотижня асоціація відправляє гуманітарну допомогу в Україну на бусах, що курсують між Ніццою та Чернівцями, зокрема, медикаменти та пере в'язкові матеріали. AFUCA співпрацює з асоціаціями інших країн в рамках відправки гуманітарної допомоги.

Як повідомлялося, в регіон Прованс-Альпи-Лазурове узбережжя з минулого лютого приїхало близько 16 тисяч українців.

Як повідомляв Укрінформ, у галереї Гранд Пале у Парижі 20 лютого відбулася імерсивна виставка «Україна: рік стійкості, культура опору», на якій представили шедеври Тараса Шевченка та художниці Марії Примаченко, а також кадри журналістського фото війни в Україні.

Фото: Організатори

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-