У Ризі відкрилися дві художні виставки, присвячені Україні

У Ризі відкрилися дві художні виставки, присвячені Україні

Фото
Укрінформ
Наприкінці тижня в латвійській столиці відкрилися дві виставки, присвячені річниці російського вторгнення. В одній з них представлені твори латиських митців про Україну, друга складена з робіт молодих українських художників.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Військовому музеї Латвії у п’ятницю відбулося відкриття артінсталяції латвійської художниці по костюмах Ієви Адамсоне «Мадонна з немовлям. Рік війни – мій біль». Інсталяція уособлює Божу Матір, яка захищає собою немовля. Вона присвячена українським жінкам і дітям, які стали жертвами російської агресії в Україні, а також тим, хто був змушений залишити свої домівки, щоб шукати прихисток в інших містах та країнах.

Інсталяція являє собою фрагмент маскувальної сітки. Іева Адамсоне невдовзі після початку повномасштабної агресії, 1 березня минулого року, започаткувала акцію «Еліза». В її рамках в усій Латвії плетуть маскувальні сітки для України, для ЗСУ. Наразі створено понад 52 тис. квадратних метрів маскувальних сіток.

Також у Військовому музеї була відкрита виставка латвійського художника Вільнюса Генріхсона «Обличчя війни», яка також присвячена жорстокій війні росії проти України.

У заході взяли участь віцемер Риги Едвардс Ратніекс, Директор Музею війни Латвії Крістіне Скрівере, Посол України Олександр Міщенко, представники дипломатичного корпусу в Латвії, громадськості.

У цей же день в приміщенні Будинку ЄС в Ризі пройшло відкриття виставки «Коріння української душі». Вона складена з робіт студентів і випускників Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені Михайла Бойчука. До експозиції увійшли зразки текстильних виробів, вишивки, художньої емалі, керамічних творів тощо. Компактна, але яскрава, насичена виставка демонструє глядачам український побут, традиції та звичаї, які формувалися століттями, українську символіку. Куратори цієї виставки – Марія Зенькова, яка після початку великою війни переїхала до Риги та працює у Латвійській художній академії, а також український художник, доцент Академії ім. М.Бойчука Володимир Хижинський.

У відкритті цієї виставки взяли участь Голова представництва Європейської комісії в Латвії Зане Петре, Посол Олександр Міщенко, представники громадськості та інші.

Виступаючи на зазначених заходах Посол України щиро подякував латвійському народу за підтримку України та наголосив, що тільки спільними зусиллями міжнародної спільноти, з допомогою наших друзів та партнерів ми зможемо пришвидшити перемогу України над російським ворогом.

Нагадаємо, на знак солідарності з українським народом, який вже майже рік героїчно бореться за свою свободу з терористичною росією, стартували Дні України в Ризі, у рамках яких до 25 лютого щоденно будуть відбуватися заходи на підтримку України.

Фото: Посольство України в Латвії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-