Українці провели мітинг у Лісабоні з вимогою виключити рф з Радбезу ООН

Українці провели мітинг у Лісабоні з вимогою виключити рф з Радбезу ООН

Фото
Укрінформ
Українці провели 29 грудня в Лісабоні мітинг під посольством росії в Португалії, щоб підтримати ініціативу міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби щодо виключення рф з Ради безпеки ООН.

Про це Укрінформу повідомив голова Спілки українців у Португалії, регіональний віцепрезидент Світового конгресу українців у Західній і Південній Європі Павло Садоха.

За його словами, світова конфігурація безпеки не може залежати від держави-терориста, а тим більше від диктатора-параноїка. Про цю позицію українського уряду також наголосив присутній на мітингу Перший секретар з політичних питань посольства України в Португалії – Володимир Козлов.

Також Садоха повідомив, що інше зачитане на мітингу звернення стосувалося петиції до уряду Португалії щодо створення на території посольства рф у Лісабоні центру прийому та проживання переміщених  внаслідок російської агресії осіб.

«Приміщення, яке займає зараз посольство рф у Лісабоні, залишилося за москвою після розвалу срср. Це великий комплекс споруд, з житловими приміщеннями для дипломатів та їх родин, якій не можна порівняти з посольством Португалії в москві. Таким чином, порушується співмірність», – розповів він і додав, що в Португалії штат російських дипломатів становить приблизно 40 осіб проти приблизно восьми португальських дипломатів у рф.

Але, зауважив голова Спілки українців у Португалії, головним питанням петиції українців у Португалії є вимога відшкодування росією завданих збитків. В Португалії є нерухомість і інвестиційні капітали росіян, які підтримують путіна. Якщо Європейський парламент визнав росію – спонсором тероризму, то їхнє майно і кошти повинні конфісковуватися як відшкодування за заподіяну шкоду.

«На завершення мітингу, на якому було присутньо багато португальських журналістів, представники Спілки оголосили про започаткування акції збору коштів для закупівлі генераторів та енергостанцій», – додав Садоха.

Нагадаємо, українська громада в Португалії та українські переселенці провели акцію протесту проти прихильників російського фашизму, які організували у Лісабоні конференцію «Донбас 2014-22. Свідки».

Фото: Павло Садоха

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-