У Мадриді відкрили виставку представників українського модернізму

У Мадриді відкрили виставку представників українського модернізму

Фото
Укрінформ
У музеї Тіссен-Борнеміса у Мадриді 29 листопада відбулося офіційне відкриття виставки картин «У центрі бурі. Модернізм в Україні 1900–1930-х років», яке стало справжньою культурною подією для столиці Іспанії, що зібрала поціновувачів мистецтва та справжніх прихильників України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті Посольства України в Королівстві Іспанія

За повідомленням, цю виставку давно чекали в культурному середовищі Мадрида. Для того, щоб вона відбулася, було докладено масу зусиль, як в Україні та Іспанії, так і на шляху картин до одного з провідних музеїв світу.

З нагоди відкриття виставки під час заходу було оприлюднене відеозвернення Президента України Володимира Зеленського. «Битву за свободу неможливо виграти тільки зброєю, тому зараз, як ніколи, ми повинні дозволити мистецтву говорити», – зазначив Президент.

Посол України в Іспанії Сергій Погорельцев подякував організаторам виставки та всім причетним за те, що вона відбулася, зокрема, польським колегам-дипломатам, котрі допомогли відкрити для картин кордон, що тимчасово закрився в результаті масивних російських бомбардувань, що завдали шкоди й Польщі.

Також на відкриття виставки завітав Хав’єр Солана, генеральний секретар НАТО 1995-1999. Він є прихильником мистецтва, музею Тіссен-Борнемісса та вітає культурну дипломатію, що прокладає шлях взаєморозумінню між народами.

Керуючий Директор музею Ауселіо Асеведо зазначив, що він пишається найбільш повним представленням картин українського модернізму в Іспанії.

Едуардо Фернандес Паломарес, заступник Міністра культури і спорту Іспанії, підкреслив готовність Іспанії надавати сприяння у реалізації спільних культурних проєктів у майбутньому.

Франческа Тіссен-Борнемісса розчулила присутніх своєю промовою про те, що культурна дипломатія і мистецтво можуть зупинити насильство і запевнила в повній солідарності з Україною».

На виставку також завітала баронеса Марія дель Кармен Росаріо Соледад Сервера Фернандес, вдова Ганса Генріха Тіссена-Борнеміси.

Як повідомляє в Телеграмі Міністерство культури та інформаційної політики, в експозиції виставки представлені роботи, створені в Україні у перші десятиліття ХХ ст. у мистецьких напрямках від фігуративного мистецтва до футуризму. Це твори таких авторів, як Олександр Богомазов, Олександра Екстер, Володимир і Давид Бурлюки, Михайло Бойчук, Вiктор Пальмов, Василь Єрмилов, Анатолій Петрицький та інші. Загалом відвідувачі виставки мають змогу побачити 70 робіт.

Нагадаємо, в іспанському місті Алькоркон, що входить до автономної спільноти Мадрид, у вересні відбулася виставка українського художника Олега Шупляка.

Фото: Посольство України в Королівстві Іспанія / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-