МІОК провів міжнародну конференцію «Українська мова у світі»

МІОК провів міжнародну конференцію «Українська мова у світі»

Відео
Укрінформ
Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) успішно провів VII Міжнародну науково-практичну конференцію «Українська мова у світі», що відбулася наживо та дистанційно.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці МІОК.

Зауважується, що цьогоріч у фокусі уваги учасників – новий статус української як мови світової.

За повідомленням, першу частину дня наповнили змістовні дискусії та слушні думки фахових промовців: Тараса Кременя, Оксани Винницької-Юсипович, Орисі Демської, Міхаеля Мозера, Йошікіро Окабе, Ірини Ключковської та Оксани Трумко. Відеозапис дискусії доступний за посиланням.

Опісля в переповненій актовій залі головного корпусу Львівської політехніки відбувся блискучий виступ Віталія Портникова, спеціального гостя конференції.

«Знаний журналіст і політичний оглядач поділився роздумами про мову як основу ідентичности, зокрема проводячи паралелі між українським і гебрейським народами та утвердженням їхніх національних мов. Крім того, йшлося про подолання комплексу меншовартости серед українців, емансипацію української мови в міському середовищі та необхідність якісної освіти, що відкривала б українцям справжню українську культуру. Відтак студенти й старша громада мали змогу поставити запитання й одержати на них розлогі відповіді», – повідомили в МІОК.

Далі – у завершальній частині Конференції – дискусії перемістилися у формат «світового кафе». Учасники сформулювали низку пропозицій до розгляду у відповідних держустановах та освітньо-навчальних закладах.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що українська мова як головна ознака української ідентичності, важливий державотвірний чинник української нації завжди була для російських імперців однією з перших цілей для знищення, ключовим об’єктом політики лінгвоциду.

Фото: МІОК / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-