У Києві відбудеться виставка проєкту «Батьківська хата. Перехрестя поколінь»

У Києві відбудеться виставка проєкту «Батьківська хата. Перехрестя поколінь»

Укрінформ
У Національному музеї Тараса Шевченка у Києві 29 жовтня відбудеться довгоочікувана подія – платформа «Єднання» презентує україно-американський виставковий проєкт «Батьківська хата. Перехрестя поколінь», який триватиме до 13 листопада 2022 року.

Про це Укрінформу повідомила фундаторка платформи «Єднання», авторка проєкту Оленка Браво.

За її словами, цю подію переносили вже три рази через обстріли і також через те, що музей постраждав після жахливого обстрілу росією українських міст 10 жовтня.

Відкриття виставки відбудеться у суботу о 16.00. Проєкт від імені команди «Батьківська Хата. Homestead.: Ukrainian San Antonio, Natalia Sturgill, Svitlana Zadorovska Photography презентуватиме Оленка Браво.

Леся Воронюк, ГО «Всесвітній день вишиванки» переможниця міжнародного конкурсу European Heritage Awards/Europa Nostra Awards 2022 представляє виставку сучасного іконопису «Віра-зброя», на ящиках з під патронів (художник Володимир Кравчук), а також виставку килимів буковинської ткалі майстра народної творчості Вікторії Китайгородської.

Світлана Задоровська, мисткиня, членкиня Національної спілки фотохудожників України, співорганізаторка проєкту «Батьківська хата. Homestead», фундаторка платформи «Єднання», представляє фотопроєкт «Від Лялі до Кралі» та репліки дівочих віночків.

Олена Сухоцька, народний майстер НСМНМУ представляю авторську ляльку.

Реконструкції народних прикрас та, спільно з Київським кобзарським цехом, старосвітські музичні інструменти в рамках проєкту Академії мистецтв «Світ кобзарства» представляє Андрій Паславський, провідний етнолог Центру фольклору та етнографії Київського національного університету ім. Т.Шевченка, майстер-реконструктор традиційних музичних інструментів, керівник майстерні українського золотарства ВидимоНевидимо.

Ольга Ровецька, писанкарка, автор відомих писанок «Трипільська мавка», «Наречена», «Явдоха», «Янгол» представляє свої роботи.

Марина Сацура, художник аматор, з 24 лютого цього року військовослужбовиця #ЗСУ – художні панно з писанками.

«Батьківська Хата. Homestead» – це україно-американський проєкт, який покликаний донести до українців світу красу української культури та традицій, яскравий колорит українського села, особливості побуту, будови хат та ремесел наших прадідів.

Головна місія проєкту – популяризація української культури у світі та серед самих українців, а мета – продемонструвати народні строї різних етнографічних регіонів України кінця XIX – початку ХХ ст. разом з архітектурними формами та побутом відповідної території.

Матеріали проєкту є не лише українською, а й англійською, це дає можливість донести і поширити українську культуру не лише серед українців діаспори та України, а й серед інших народів світу.

Як повідомляв Укрінформ, виставки україно-американського проєкту «Батьківська Хата.Homestead» у травні 2022 року було відкрито у місті Сан-Антоніо (штат Техас, США) та у Львові.

Фото: Olenka Bravo / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-