У польському Білостоці відкрили кільцеве перехрестя Вільної України

У польському Білостоці відкрили кільцеве перехрестя Вільної України

Фото
Укрінформ
У місті Білосток на північному сході Польщі урочисто відкрили кільцеве перехрестя Вільної України.

Участь в офіційній церемонії взяли представники місцевої та державної влади Польщі, представники української громади, посол України в РП Василь Зварич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час відкриття мер Білостока Тадеуш Трусколяський підкреслив, що відкриття цього кільцевого перехрестя є “символічним жестом”.

“Таким чином ми хочемо вшанувати героїчний український народ, який з 24 лютого бореться з агресором. Цей агресор не гребує жодними засобами, це дуже кривава війна на винищення. Утім українці рішуче протидіють агресорові і зараз навіть намагаються його відтіснити з власної території”, - підкреслив Трусколяський.

Він додав, що місто від самого початку включилося в допомогу українцям, насамперед у гуманітарному аспекті. Мер повідомив, що в Україну було відправлено гуманітарні вантажі. За його словами, у Білостоці зараз проживають кілька тисяч українців, які рятуються від війни, у школах навчаються 966 українських учнів.

Трусколяський підкреслив, що Україна потребує військової і гуманітарної підтримки. Мер польського міста наголосив: Україна повинна знати, що “не самотня, що вільний, демократичний світ на боці українців і підтримує їх у захисті своєї держави”.

Своєю чергою посол Зварич підкреслив, що відкриття кільцевого перехрестя Вільної України є черговим прикладом великої солідарності Польщі з українським народом. Він подякував меру та місцевим депутата за цю ініціативу, яка показує близькість України та Польщі в умовах російської агресії не лише проти України, а й усього цивілізованого світу.

“росія порушила всі норми міжнародного права, на яких збудований світопорядок. Зараз ми повинні об’єднатися і разом перемогти у цій війні”, - наголосив український дипломат.

Він підкреслив, що Україна і Польща й надалі залишатимуться разом, а фундаментом цього буде величезна допомога, яку поляки надали українцям після 24 лютого.

“Разом пліч-о-пліч ми переможемо, оскільки ми на боці правди, а правда і добро завжди перемагають”, - резюмував Зварич.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці вересня депутати Ради міста одноголосно ухвалили рішення про надання кільцевому перехрестю назви Вільної України. В обґрунтуванні вказується, що це «жест солідарності жителів Білостока з українським народом». Одночасно з цим місцеві депутати у жесті підтримки білорусів проти режиму лукашенка назвали частину вулиці, де розташовано консульство білорусі в Білостоці, іменем Вільної Білорусі.

За останні понад пів року у польських містах ряд об’єктів отримали назви на честь України, яка бореться з російським загарбником. Зокрема, у Гданську відкрито сквер імені Героїчного Маріуполя, у Кракові – сквер Вільної України, в Ольштині – кільцеве перехрестя імені генерала Армії УНР Марка Безручка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-