У столиці Румунії діаспора провела захід, присвячений письменнику Юрію Яновському

У столиці Румунії діаспора провела захід, присвячений письменнику Юрію Яновському

Укрінформ
Комітет Бухарестської філії Союзу українців Румунії (СУР) організував культурний захід, присвячений 120-річчю від дня народження Юрія Яновського – одного з найвизначніших українських письменників.

Як передає Укрінформ, про це СУР повідомив у Фейсбуці.

На відкритті заходу виступив голова Бухарестської Філії СУР Михайло Трайста, який передав вітання голови СУР, депутата Миколи Мирослава Петрецького.

Під час заходу було представлено доповіді, пов’язані з життям і творчістю письменника і зачитано уривки з його творів.

У СУР додали, що на завершення члени ансамблю «Едельвейс» бухарестської філії СУР виконали кілька пісень українською та румунською мовами.

Юрій Яновський народився 27 серпня 1902 року в селі Майєрове в родині заможного землевласника Івана Миколайовича Яновського та його дружини Марії Мусіївни з дому Здольників. Рід Яновських сягає XVI ст. та одного походження з дворянським родом Гоголів-Яновських.

Юрій Яновський був редактором журналу «Українська література» і військовим кореспондентом. У 1945 працював кореспондентом на Нюрнберзькому процесі. Найвизначнішим твором Яновського повоєнного часу став роман «Жива вода» (1947), в якому письменник втілив ідею невмирущості нації, відроджуваної після воєнної катастрофи.

Помер Юрій Яновський 25 лютого 1954 року. Попри це, твори Яновського нарівні з творчістю таких визначних майстрів слова, як Павло Тичина, Микола Хвильовий, Микола Зеров, Максим Рильський, Євген Плужник, увійшли в класичний фонд літератури українського відродження першої половини XX століття.

Нагадаємо, у Румунії діаспора організувала круглий стіл на тему «Гетьман Іван Мазепа між міфом та історичною реальністю», присвячений 350-річчю обрання Івана Мазепи гетьманом України.

Фото: Cоюз Українців Румунії / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-