У Києві відкрилася виставка ляльок «Князівни та княгині України», організована представницями діаспори

У Києві відкрилася виставка ляльок «Князівни та княгині України», організована представницями діаспори

Фото, відео
Укрінформ
У Національному заповіднику «Софія Київська» відкрилася мистецька авторська виставка вузлових ляльок «Князівни та княгині України», організатором якої є Тетяна Золочевська з німецького міста Бремен і Ніна Хаген з міста Осло, Норвегія.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила Ніна Хаген, яка є авторкою Міжнародного мистецького проєкту «Ляльки мандрують світом».

За її словами, виставковий проєкт присвячений дружинам і донькам князів Русі-України Х – XIII століття.

«І це не лише моя улюблена королева Еллісів, не лише імена чотирьох князівен: Анни, Агати, Єлизавети й Анастасії. Майстрині створили образи на основі вузлової ляльки, відтворили давньоруський одяг доби середньовіччя, розказують про жінок, пов'язаних із княжим життям та з історичним минулим нашої країни, прославляють жіночі історичні постаті, від яких беруть початок найвідоміші королівські династії світу», – написала вона.

Як повідомили у Національному заповіднику «Софія Київська», на виставці представлено близько 70 ляльок, які спеціально виготовили понад 30 майстринь, більшість із яких є учасницями Національної спілки народних майстрів України.

«Спираючись на дослідження з історії вбрання, майстрині використали традиційну техніку вузлової текстильної ляльки та вдягнули її в стилізовані шати візантійських царівен, княгинь Русі-України, скандинавських та німецьких принцес та королев», – розповіли у заповіднику.

Виставка діятиме у Брамі Зборовського, що на території Софійського собору у Києві, до 20 жовтня.

Нагадаємо, торік Національний музей літератури України в Києві представив художньо-літературну експозицію під назвою «Українські ляльки подорожують світом», засновану на колекції ляльок, яку демонструють діаспорні художники.

Фото: Національний заповідник «Софія Київська», Ніна Хаген / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-