СКУ закликав створити демілітаризовану зону навколо ЗАЕС

СКУ закликав створити демілітаризовану зону навколо ЗАЕС

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) закликав ООН і Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) негайно вжити необхідні заходи для створення демілітаризованої зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), що перебуває під російською окупацією.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Зауважується, що за підсумками проведеної 6 вересня інспекції ЗАЕС МАГАТЕ оприлюднило 50-сторінковий звіт, в якому підтверджені грубі порушення безпечності станції та пошкодження її цілісності, заподіяні російськими окупантами.

«Звіт МАГАТЕ є обвинувальним актом того, що росія на ЗАЕС вчиняє ядерний тероризм. Російські обстріли в районі станції продовжують завдавати серйозної шкоди об'єкта. Ми закликаємо ООН встановити навколо ЗАЕС демілітаризовану зону та забезпечити виконання цього рішення, аби запобігти ядерній катастрофі для України, Чорноморського регіону та всієї Європи», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

Читайте також: СКУ закликав зупинити російський ядерний тероризм на Запорізькій АЕС

У звіті також зазначається, що команда МАГАТЕ спостерігала присутність російського військового персоналу, транспортних засобів і обладнання в різних місцях на ЗАЕС, включно з кількома військовими вантажівками на першому поверсі турбінних залів енергоблоків 1 і 2, а також військову техніку, розміщену під естакадою, що з’єднує реакторні блоки. Така поведінка російських окупантів свідчить про їхню злочинну недбалість та свідомі дії, спрямовані на створення умов для техногенної ядерної катастрофи.

Читайте також: СКУ не допустить послаблення санкцій проти росіїҐрод

«ООН і МАГАТЕ мають використати весь свій моральний і політичний потенціал, щоб змусити російську терористичну державу відступити, вивести своїх військових із ЗАЕС, припинити приниження та залякування українського персоналу станції та уможливити професійне виконання ним своїх обов’язків, необхідне для безпечного функціонування станції. Демілітаризована зона безпеки навколо ЗАЕС має бути створена негайно!» – наголосив Ґрод.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі вкотре наголосив на необхідності негайного створення зони ядерної та фізичної безпеки на Запорізькій АЕС, повідомивши про початок консультації з цього приводу.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

6 вересня МАГАТЕ представило звіт за результатами інспекції ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема у машинних залах енергоблоків.

Уночі 11 вересня енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Пізніше МАГАТЕ підтвердило, що на Запорізькій атомній електростанції відновлено резервну лінію зовнішнього електропостачання, що необхідне для охолодження станції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-