У столиці Албанії відкрили виставку загиблого українського фотожурналіста Макса Левіна

У столиці Албанії відкрили виставку загиблого українського фотожурналіста Макса Левіна

Відео
Укрінформ
У Національному історичному музеї Тирани в День Незалежності України відбулося відкриття благодійного проєкту-фотовиставки «Хроніки російського вторгнення в Україну: Початок» авторства Макса Левіна, який загинув від рук російських загарбників у березні 2022 року.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці Посольства України в Албанії.

За повідомленням, захід розпочався з акції #TheFreeWorldGathering, під час якої свободолюбці з різних країн, які надихнулися мужністю українського народу, що захищає свою незалежність, об'єдналися в живий ланцюг єдності.

«Вдивляючись у розгорнутий 30-метровий український прапор, представники албанського політикуму, духовенства, іноземного дипломатичного корпусу та української громади, взявшись за руки, стали пліч-о-пліч, щоб вчергове засвідчити підтримку народу України та віддати шану українським захисникам свободи», – йдеться в дописі.

Під час своїх виступів почесні гості висловили захоплення мужністю народу і Збройних Сил України, які вже протягом шести місяців героїчно обстоюють не лише Україну, але й захищають мир, безпеку та спокій Європи і світу.

Читайте також: У Парламенті Ірландії відкрили фотовиставку вбитого росіянами Макса Левіна

Так, присутня на заході Міністерка Європи та закордонних справ Ольта Джачка підкреслила важливість опору, який український народ чинить невиправданому насильству з боку росіян, наголосивши, що Албанія і надалі робитиме все можливе для підтримки України, зокрема, як член НАТО та непостійний член РБ ООН.

Державна Міністерка з питань зв'язків з Парламентом Еліза Спіропалі наголоcила на трагічних наслідках російського вторгнення в Україну, зокрема, загрозі ядерної катастрофи, продовольчій та енергетичній кризах, якими росія намагається тероризувати увесь світ.

Віцемер Тирани Ануела Рістані підтвердила солідарність з українським народом та наголосила на готовності брати участь у повоєнній відбудові України.

Посол України Володимир Шкуров у зверненні до присутніх зазначив, що День Незалежності застав Україну у війні, що триває пів року і яку наша держава безумовно виграє.

«Україна кровоточить, проте вона продовжує боротьбу за честь й свободу і беззастережно вірить у свою перемогу», – сказав він.

Посол завершив свій виступ словами вдячності дружній Албанії, зокрема, Президенту, Прем'єр-міністру, Спікеру Парламенту за солідарність з народом України. Окремо подякував Уряду за надану нашій державі військову й фінансову допомогу та висловив вдячність громадянам Албанії за їхню потужну гуманітарну підтримку українців.

Нагадаємо, фотожурналіст Макс Левін висвітлював російсько-українську війну 2022 року. Протягом перших п'яти днів повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну він оприлюднив фоторепортажі щонайменше із семи гарячих точок у різних куточках країни: від Харкова до Василькова та кількох населених пунктів в Ірпінському й Житомирському напрямках.

Зв'язок із Левіним був втрачений 13 березня. 1 квітня після тривалих пошуків поліція виявила тіло фотожурналіста з вогнепальними пораненнями. За даними прокуратури, Левіна вбили військовослужбовці збройних сил рф двома пострілами зі стрілецької зброї.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені під час висвітлення російської агресії, 3 квітня Левін був посмертно нагороджений орденом "За мужність" III ступеня.

Фото: Embassy of Ukraine to the Republic of Albania / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-