У Нідерландах відбулася прем’єра «Жізель» від українського балету

У Нідерландах відбулася прем’єра «Жізель» від українського балету

Фото
Укрінформ
В Амстердамі відбулася прем’єра романтичного балету «Жізель» у виконанні Об'єднаного  українського балету, яку відвідав голлівудський актор Лієв Шрайбер.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, на сцені були лише українські артисти, яким через війну довелося залишити Україну.

«Я взагалі з Донецька, але у 2014 році довелося поїхати й ось вісім років я вже проживаю в Києві. Вже освоїлася, знайшла де жити, нову роботу і все спочатку. Війна тебе усюди знайде. З самого початку повномасштабного вторгнення був шок. Ми не могли зрозуміти, що далі робити з професією. Були різні думки навіть доходило до того, щоб покинути цю професію, але потім приїхали сюди. Ми дуже вдячні цьому проєкту, бо він допомагає розповідати світу про війну в Україні. Допомагає артистам продовжувати творити», - сказала в коментарі Укрінформу артистка балету Марина Берлізова.

Своєю чергою соліст балету Владислав Бондар розповів, що війну зустрів в Європі, коли був на гастролях у Франції, але часом думає змінити пуанти на військові берці. Його батько на війні.

«Був шок. Я думаю, що кожен українець мене розуміє. Зараз я не можу сказати, що я заспокоївся, просто вже не виглядаєш так сильно шокованим як раніше. Різні були думки, навіть змінити пуанти на зброю. Є думки та ти не знаєш поки що з ними робити. Водночас культура просвітлює, дає краплинки світла людям в такі важкі часи. У такий спосіб також показуємо всьому світові хто ми такі. Війна не закінчилася, вона йде. Ми маємо доносити це також через мистецтво. Кожен зараз додає свою краплину до цього спільного моря», - сказав він.

«Жізель» у виконанні Об'єднаного українського балету викликала бурхливі емоції та захоплення талантом українських артистів. Зала аплодувала стоячи, глядачі ледь стримували сльози коли після свого виступу артисти балету виконали гімн України. У  залі разом з дочкою виступом українців насолоджувався американський актор, режисер та сценарист Лієв Шрайбер, який також є амбасадором UNITED 24 – онлайн-платформи для збору пожертв від благодійних організацій, міжнародних партнерів та громадян для підтримки України.

«Це було дуже видовищно. Це такий зворушливий твір. Також для мене було несподіванкою, що вони співатимуть гімн. Я думаю, що це було справді дуже красиво. Також було відчуття гордості та радості бачити, як вони роблять те, що вони вміють найкраще: бути артистами балету та прославляти свій талант, силу та свою стійкість, тобто бути українцями», - сказав він в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

Він також розповів, що працює в Нідерландах над фільмом. А ще, що нещодавно повернувся з України та впевнений, що знову ще не раз поїде в Україну.

Об'єднаний український балет працює під художнім керівництвом нідерландської прими-балерини Ігоне де Йонг. Вона вся в білому вийшла на сцену, щоб підтримати своїх підопічних.

Варто зазначити, що Фундація «Об’єднаного Українського Балету» була заснована для захисту, підтримки та поширення української культури, яка зазнала великих труднощів через війну.

Фундація має на меті сприяти навчанню, працевлаштуванню та перспективам для українських танцівників.

«Я багато працюю з українцями. Я роблю це вже років 10 чи 15. Я звик їздити до Києва, а також їздив до Харкова. Дуже боляче бачити, як люди приїжджають, наприклад, до Нідерландів чи ще кудись втрачаючи свої домівки та нормальне життя. І це сприймається як своєрідна місія дати людям можливість проявити себе, а також показати, що українські артисти можуть донести, що є такого особливого в українському народі», - сказав в коментарі Укрінформу генеральний директор Senf Theaterpartners (найбільший у Нідерландах імпресаріо культурних заходів) Маттейс Бонгертман.

Він також розповів, що ідея балету «Жізель» у виконанні Об'єднаного  українського балету народилася пів року тому.

«Ми почали, я думаю, через три тижні після початку війни з ідеї, і пройшли п’ять місяців від ідеї до повного шоу – це неймовірно. І це також показує силу українського народу», - підкреслив він.

Посол України в Нідерландах Максим Кононенко подякував нідерландським митцям за підтримку та захист української культури. А також зазначив, що балет “Жізель” у постановці балетмейстера Олексія Ратманського, в оригінальній артистичній обробці Ігоне де Йонг у виконанні танцівників і танцівниць з усіх куточків України неодноразово підіймати глядацький зал в оваціях.

«Ця прем‘єра відбулася напередодні Дня Незалежності України. У цьому є особливий символізм. Беззаперечно українці є сильною і талановитою нацією. Я глибоко зворушений тією підтримкою, яку нідерландці надають нашим танцівникам балету. Не минуло й п’яти місяців з того дня, як поріг Посольства переступили Ігоне де Йонг, Matthijs Bongertman, Олексій Тютюнник та Станіслав Ольшанський. Вони прийшли з ідеєю врятувати артистів балету, дати дах над головою, можливість продовжувати тренуватись, а головне -  виступати тим, хто опинився за межами України. Мерія Гааги, Королівська Консерваторія Гааги, Театр Амаре, Міністерство культури та інформаційної політики України підтримали ініціативу. Всесвітньовідомі хореографи Іржі Кіліан та Олексій Ратманський проводять тренування та ставлять свої відомі постановки з українськими артистами, з якими надалі трупа виступатиме у Нідерландах та інших країнах. Вдячний всім, хто зробив цей проєкт можливим. Впевнений, що цей проєкт є надзвичайно важливим для українського балету та української культури”, - сказав він.

Сьогодні молодими українськими талантами з Об'єднаного українського балету опікуються всесвітньовідомі імпресаріо, для них організовано міжнародний тур, на них чекає блискуче професійне майбутнє.

Вже цими вихідними відбудуться виступи у Роттердамі, а у вересні серія концертів у престижному театрі Колізей Лондон.

Нагадаємо, у Нідерландах офіційно зареєстровано понад 75 000 українців, яким довелося покинути свої домівки через широкомасштабне вторгнення рф в Україну.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-