В Анкарі відбувся тренінг для керівників українських громад, що діють в Туреччині

В Анкарі відбувся тренінг для керівників українських громад, що діють в Туреччині

Укрінформ
В Анкарі відбувся тренінг з розвитку потенціалу для українських спілок, організований Асоціацією солідарності з біженцями й іммігрантами (ASAM), Дитячим фондом ООН (UNICEF) та Посольством України в Туреччині, для голів та представників українських громад, що офіційно діють в різних регіонах Туреччини.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

“У цьому заході є дуже багато практичних елементів, які допоможуть вам у повсякденній роботі з нашими громадянами, з розв'язання їхніх проблем, з тими основами, з якими ви вже стикалися на практиці і які, можливо, потребують юридичного оформлення чи прямої консультації. Ви отримаєте ті знання і навички, які можна буде потім передати громадам і громадянам України, які перебувають в місцях вашого проживання”, – сказав у вступному слові Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

Посол України в Туреччині подякував організаторам заходу та представникам громад, які долучилися, висловив сподівання, що міжнародні організації будуть і надалі підтримувати та допомагати українцям.

"Це перший подібний захід, який ми проводимо для українських спілок в Туреччині, й маємо надію, що ця практика матиме продовження в майбутньому. Адана, Анталія, Бодрум, Бурса, Стамбул, Ізмір, Конія, Мармарис, Самсун… Сьогодні у заході беруть участь представники 14 спілок з 9 різних міст Туреччини. Загальна кількість учасників близько 40. Сподіваємося, що захід буде корисним і дасть відповіді на питання, які постають перед вами у повсякденній діяльності”, – сказав у вступному слові Генеральний координатор ASAM Ібрагім Вургун Кавлак.

На семінарі йшлося про організацію та забезпечення потреб тимчасових переселенців з України, надання їм ефективної допомоги  під час перебування в Туреччині.

Зокрема йшлося про вирішення побутових питань, отримання соціальної допомоги, забезпечення освітою, медичним страхуванням, безпеку жінок та дітей, юридичні основи й особливості турецького міграційного законодавства по перебуванню в країні шукачів притулку, порядок оформлення документів й інші.

"Організатори семінару показали свої найкращі професійні якості, усі вони дуже добрі й уважні люди. Сподобалося абсолютно все! Чудова організація семінару, змістовні та безмежно корисні матеріали. Було багато нової та цікавої інформації. Залишилося багато позитивних вражень. Дякую ASAM за переданий нам свій досвід”, – поділилися враженнями від семінару Олена Величко, представниця проєкту “Дитинство без війни”, в рамках якого здійснюється евакуація дітей-сиріт з України в Туреччину. 

«Було корисно дізнатися про можливі шляхи взаємодії нашої спілки з турецькими державними органами та іншими організаціями, проведення спільних заходів. Інтерактивне спілкування дало змогу отримати відповіді на ті питання, які нам не вдавалося вирішити. Це ті механізми, які ми втілимо на практиці», - поділилася враженням членкиня ради правління Об'єднання українців Ізміру Оксана Озек.

Голови українських спілок в Туреччині розповіли у ході семінару, що раніше їхня діяльність була здебільшого пов’язана з культурно-освітніми проєктами, але безпосередньо до та після початку широкомасштабної військової агресії росії проти України, більшість заходів – це акції протесту, збір гуманітарної допомоги та коштів для допомоги ЗСУ та тимчасовим переселенцям, консультування та практична допомога громадянам України, які були вимушені покинути свої домівки через війну. 

"Ми, як і всі інші, були культурною організацією, але змінили свій напрямок роботи. І цей семінар, і неформальне спілкування надихають і дають сили рухатися далі, реалізовувати нові задуми. Дякую організаторам за пізнавальний тренінг, для нас ці знання дуже корисні”, – зауважила очільниця Українського товариства солідарності та взаємодопомоги в Стамбулі, викладач школи Тетяна Фецан-Бештепе.

Попри зазначене перепрофілювання діяльності, при спілках продовжують діяти суботні українські школи, бібліотеки, самодіяльні колективи, курси з вивчення турецької мови та інші “довоєнні” проєкти. Вони також були підлаштовані під реалії сьогодення та потреби біженців з України.

“Перший місяць ми просто не могли морально відновити роботу наших колективів самодіяльності. Але згодом зрозуміли, що через представлення українських культури та мистецтва, розказуючи про те, що відбувається в нашій країні зі сцени, ми теж діємо в ключі наближення перемоги. Ми повністю змінили програму танцювального дитячого колективу та хору, діти виходять на сцену з прапорами. Наша фінальна пісня на заходах – “Ой, у лузі червона калина”. Співаємо її всі разом. Ви навіть не уявляєте, наскільки тепло нас приймають та підтримують в Туреччині”, – розповіла очільниця Середземноморське об'єднання українців Наталія Караджа.

Окрім отримання нових знань, учасниці семінару відзначили важливість обміну досвідом між спілками щодо реалізації соціальних проєктів. 

“Ми і отримали нові знання, і мали змогу обмінятися досвідом. У Туреччині діє 18 українських громадських організацій, робота яких здебільшого на власному ентузіазмі й обмін думками, ідеями, плани з проведення спільних заходів додають сил рухатися вперед і робити більше. З початку війни ми відкрили курси турецької мови для тимчасових переселенців з України, влаштовуємо дітей у спортивні секції, організовуємо дозвілля, підтримуємо психологічно та інше. І обмін досвідом по реалізації подібних проєктів інших громад – неоціненний для нас”, – поділилася очільниця Чорноморської асоціації українців Людмила Шимко. 

У перерві між заходами семінару, учасниці та учасники взяли участь у неформальній  зустрічі з Послом України в Туреччині, під час якої мали змогу отримати відповіді на актуальні питання. 

Зокрема йшлося про поширення інформації про Україну в Туреччині, збір і виправляння гуманітарної допомоги, удосконалення програм вивчення турецької мови при українських спілках в Туреччині та інше. 

“Війна - це біда й трагедія, багато хто з вас відчув це на собі. Але не можемо зосереджуватися лише на цьому, маємо допомагати Україні, продовжувати інформувати турецьке суспільство про те, що відбувається в нашій державі, як Україна бореться. Допомагаючи тут нашим громадянам, які були вимушені приїхати, це і солідаризує нас, і наближає до великої мрії – перемоги. І після реалізації цієї мрії, життя продовжиться, і ми будемо відбудовувати Україну – цей процес вже почався. Ми вдячні за вашу активність і як Посольство України в Туреччині завжди з вами на зв’язку, допомагаємо й надалі будемо допомагати, сприяти в реалізації ваших проєктів та задумів”, – сказав Василь Боднар на зустрічі з громадами.

Після зустрічі Посольство України в Туреччині передало спілкам книги для поповнення бібліотек, серед яких підручники, художня та історична література. 

Нагадаємо: у Туреччині офіційно зареєстровано 18 українських діаспорянських організацій. В Адані діє Культурно-освітнє товариство солідарності, співпраці та дружби Адани та України, в Аланії – Асоціація солідарності «Україна-Аланія»; в Анкарі – Українська спілка в Анкарі; в Анталії – Середземноморське об’єднання українців, ГО «Українська родина», Українське культурно-мистецьке об’єднання; у Бодрумі – Організація українців Егейського регіону, ГО «Українці Бодрума», у Бурсі - Товариство українців у Бурсі; в Ізмірі – Українська спілка солідарності в Ізмірі, Об’єднання українців Ізміру; у Конії – Українська асоціація з питань культури, допомоги та солідарності в Конії; у Кушадаси – Українська культурна спілка Кушадаси; у Мармарисі – Спілка української культури та солідарності; у Мерсіні - Товариство культури, туризму та освіти українців у Мерсіні;  у Самсуні – Чорноморська асоціація українців; у Стамбулі – Українське культурне товариство та Українське товариство взаємодопомоги. 

Асоціацією солідарності з біженцями та іммігрантами  (ASAM) була заснована у 1995 році в Анкарі як незалежна та неприбуткова організація для допомоги шукачам притулку та мігрантам, які працює у сфері міграції у більше ніж 30 провінціях, де діють 60 офісів організації.

Фото: Ольга Будник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-