СКУ висловив вітання з нагоди Дня хрещення Київської Русі та Дня державності

СКУ висловив вітання з нагоди Дня хрещення Київської Русі та Дня державності

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) привітав Україну та українців світу з Днем хрещення Київської Русі, а також Днем Української Державності, який цього року відзначають уперше. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

“Для українців 28 липня є пам’ятною датою, що має особливе значення. Вона нагадує про давню історію української нації та держави, про величну постать князя Володимира Великого – однієї з найшанованіших постатей в українській історії”,– зауважили у Конґресі.

У СКУ нагадали, що видатний реформатор і правитель, князь Володимир об’єднав землі Київської Русі, перетворивши її на одну з наймогутніших держав середньовічної Європи. Він також зробив дуже важливий геополітичний вибір на користь Заходу, хрестивши Київську Русь у 988 р. Результатом хрещення стала політична, економічна та культурна інтеграція середньовічної української держави в Європу.

Читайте також: Єрмак запропонував СКУ долучитися до платформ щодо розробки санкцій проти рф

Наголошується, що століттями ця історія надихала українців на служіння Батьківщині та боротьбу за її незалежність. З тих давніх часів бере свій початок сучасна українська національна символіка. Про глибинне коріння української державності нагадують герб королівської держави Володимира Великого, широко відомий як тризуб, і синьо-жовтий прапор, який також прийшов до нас із часів Київської Русі.

«Сьогодні, коли Україна бореться за свою свободу, незалежність та існування проти жорстокого російського агресора, ми як ніколи раніше усвідомлюємо цінність і важливість нашої національної державності. Кривавий російський різник путін стверджує, що українці не є нацією й не мають власної історії. Але правда полягає в тому, що Україна мала сильну державність і була частиною Заходу, коли москва була ще болотом», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

Від імені СКУ він закликав усіх українців і друзів України в усьому світі викривати російську брехню й дезінформацію та поширювати слово правди про Україну. Також Ґрод закликав всі демократичні та миролюбні країни об’єднатися перед лицем російської агресії та допомогти Україні боронити свою державність. Інакше під загрозою буде державність будь-якої іншої нації у світі.

Нагадаємо, Державне свято День Української Державності запроваджено Указом Президента України від 24 серпня 2021 року №423/2021 на утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення та історичної справедливості та відзначається 28 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-