У ризькій Академічній бібліотеці відкрилася виставка українських художників

У ризькій Академічній бібліотеці відкрилася виставка українських художників

Фото
Укрінформ
В Академічній бібліотеці Латвійського університету, розташованій у центрі Риги, відкрилася виставка родини українських художників, які стали біженцями – Марії Зенькової та її батьків, Андрія і Світлани Кислових.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Перший мій задум був такий: організувати виставку «Латиські художники малюють Україну». Втім, мої знайомі, митці, сказали, що в них є Австрія, Італія, Іспанія, Єгипет… Але немає України. І тоді з’явилася ідея зробити виставку українських художників, які під час війни переїхали до Латвії. Художниця (і куратор виставок – ред.) Гунта Браковська підказала мені звернутися до Зенькової. А вже Марія запропонувала зробити виставку родинною, залучивши до неї її батьків, також професійних художників», – розказала директорка Академічної бібліотеки Вента Коцере.

Вона додала цікаву деталь, в якій можна побачити певну символіку. В Києві Кислови та Зенькова мешкали в будинку навпроти Національної бібліотеки імені В.І. Вернадського.

Читайте також: Латвійський театр зробив для українських біженців дубляж культової вистави

Усі роботи, представлені на виставці, були створені вже у Ризі. У Зенькової це полотно, масло, у Кислова – ліногравюра, у Кислової – акрил.

У ризькій Академічній бібліотеці відкрилася виставка українських художникі / Фото: Фото - Олег Кудрін, архів Академічної бібліотеки

Відкриття виставки пройшло у невимушеній атмосфері. На ньому були присутні посол Латвії в Україні Ілгварс Клява; перший секретар Посольства України в Ризі Леонід Гребенник, проректор Латвійського університету Іна Друвієте, латвійські художники та галеристи, шанувальники образотворчого мистецтва.

Серед іншого був проведений майстер-клас з ліногравюри, гості змогли створити та надрукувати свою графіку. Або ж надрукувати на вибір щось з естампа Андрія Кислова. Отже, всі пішли з подарунками.

Зауважимо, що серед українських біженців у Латвії досить багато художників. Вони продовжують тут працювати та привертають увагу місцевої громадськості до героїчного спротиву, що чинить народ України російському агресору. Та ж Марія Зенькова як куратор ще навесні підготувала в ризькій галереї Bazar't спільну латвійсько-українську виставку «Kars un miers/Війна і мир».

Як повідомляв Укрінформ, у Французькому інституті в Ризі розпочалася виставка малюнків дітей з України. Її відкриття стало однією з головних подій на святкуванні національного свята Франції, Дня взяття Бастилії, яке проходило в комплексі Посольства Франції. 

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-