Діаспора та біженці зустрілися з головою Союзу українців Румунії

Діаспора та біженці зустрілися з головою Союзу українців Румунії

Фото
Укрінформ
Голова Союзу українців Румунії Микола-Мирослав Петрецький під час візиту до повіту Тіміш провів зустріч із членами Тіміськoї філії Союзу українців Румунії та представниками біженців з України, які поселилися на заході країни.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці Союзу українців Румунії.

На зустрічі були присутні голова Тіміськoї філії CУР Юрій Глеба, місцевий радник Сорін Шпілка, шкільна інспекторка з української мови у Тіміському повіті Марія Сабо Кондрей, член Ради CУР Iван Рекало, а від біженців з України: Ірина Єцкало, Анастасія Зубова та Каріна Жалі.

За повідомленням, однією з тем було створення української школи в місті Тімішоара за шкільною програмою з України, але в гібридній формі, з онлайн-навчанням і фізичним наглядом викладачів. У проєкті, представленому біженцями, запропонували доступ до теоретичного змісту на платформі онлайн-навчання LEO з приватної школи в Києві. У цьому сенсі була прохана підтримка керівництва Союзу українців Румунії та безпосередньо Тіміськoї філії CУР для визначення простору.

Читайте також: У Румунії діаспора почала видавати новий дитячий журнал

«Беручи до уваги законодавство нашої країни, представник української меншини в парламенті Румунії, депутат Микола Мирослав Петрецький запропонував створити класи з навчанням українською мовою для всіх рівнів освіти, це після консультації з компетентними органами Міністерства освіти i Шкільного інспекторату повіту Тіміш», – розповіли в СУР і зауважили, що дискусія залишилася відкритою, шукаються найефективніші шляхи підтримки 120 українських дітей та можливості їх інтеграції в румунську систему освіти, зі статусом учня.

Читайте також: Діаспора провела «Дні української культури» у Бухаресті

Під час зустрічі було представлено історію Союзу українців Румунії, як він організований на національному, повітовому чи місцевому рівні.

«Біженцям із сусідньої країни також було наказано звертатися до офіційного вебсайту Союзу українців Румунії та щомісячних видань, що друкуються українською мовою, які відображають його діяльність і де вони можуть отримати правдиву та корисну інформацію, а для кращої інтеграції мігрантів у румунське суспільство Союзу українців Румунії ініціював у партнерстві з Румунським національним телебаченням курси вивчення румунської мови для українських біженців, уроки викладають: Лариса Петрецькa та Лоредана Лушкан», – ідеться в дописі.

Додамо, що CУР з перших днів війни підтримував фінансово та матеріально як тих, хто був змушений виїхати з зон конфлікту, так і тих, хто залишився в Україні.

Нагадаємо, Тіміськa філія Союзу українців Румунії організувала в селах Джармата та Мала Реметя фестиваль «День міжетнічної культури», у якому взяли участь художні колективи не лише з Тіміського повіту, а й з Караш-Северінського і Марамуреського регіонів.

24 лютого росія оголосила про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: Cоюз Українців Румунії / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-