На Тернопільщині археологи знайшли рідкісні артефакти XVII століття

На Тернопільщині археологи знайшли рідкісні артефакти XVII століття

Фото
Укрінформ
На Тернопільщині археологи в історичному ареалі містечка Залізці знайшли рідкісні артефакти, зокрема, фрагмент тканого сукняного полотна, якому вже майже 400 років.

Про це у Фейсбуці повідомляє Залозецький краєзнавчий музей, передає Укрінформ.

«В процесі археологічних досліджень у Залізцях знайдено декілька фрагментів тканих, шкіряних і дерев'яних виробів XVII ст. І ці на перший погляд клаптики тканин є неймовірно цінною і рідкісною археологічною знахідкою. Сьогодні разом із науковим співробітником Одеського археологічного музею Оксаною Грицюта досліджували один із зразків. А саме - фрагмент тканого сукняного полотна, виготовленого з овечої шерсті якому вже майже 400 років», - йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, артефакти органічного походження добре збереглися завдяки специфіці місцевих археологічних нашарувань. В тутешніх болотяних грунтах відсутній кисень, натомість, висока концентрація сірководню, які консервують органічні предмети.

На Тернопільщині археологи знайшли рідкісні артефакти XVII століття / Фото: Залозецький краєзнавчий музей

Залозецька археологічна експедиція музею проводиться спільно з спільно із Охоронною археологічною службою України. Вона триватиме ще близько двох тижнів. З першого дня досліджень науковці фіксують велику кількість та різноманіття знахідок.

Читайте також: У Софійському соборі знайшли потаємну гробницю з мощами київського митрополита

Залізці – це селище міського типу на півночі Тернопільщини. Перша писемна згадка про нього датується 1483 роком, з 1516 має статус міста. Поблизу Залізців виявлено археологічні пам'ятки доби пізньої бронзи. Тут збереглися руїни Залозеького замку шістнадцятого століття. З цього замку в 1604 році Лжедмітрій І за підтримки короля Сігізмунда ІІІ Вази та власника замку — князя Костянтина Вишневецького готував похід на москву.

Як повідомлялося, під час розкопок монастиря шариток у Луцьку археологи виявили фрагмент браслета ХІІІ століття.

Фото: Залозецький краєзнавчий музей

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-