У Військово-історичному музеї Відня відкрилася виставка про українських дітей

У Військово-історичному музеї Відня відкрилася виставка про українських дітей

Фото
Укрінформ
У Віденському військово-історичному музеї у середу відкрилася фотовиставка «Діти України в бігах» про долю українських дітей в умовах розв’язаної росією війни.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Ініціатива виставки належить Польському головуванні в ОБСЄ та представництву Польщі при ООН. Участь в урочистому відкритті взяли, зокрема, акредитовані у Відні іноземні дипломати, генсек ОБСЄ Гельґа Шмід та постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк. Також на відкриття в музей запросили понад 40 українських дітей.

«З початку повномасштабної війни близько 7 мільйонів українських дітей були змушені стати дорослими. Вони знають звук повітряної тривоги, артилерійських снарядів і крилатих ракет. Вони вивчили їх замість звуків скрипки, фортепіано чи гітари. Станом на сьогодні у результаті дій російської армії загинули 243 дитини, 446 отримали поранення. Однак точна кількість є ще вищою», – заявив під час відкриття фотовиставки Євгеній Цимбалюк.

Він додав, що багато дітей втратили батьків, тисячі зазнали психологічної травми, і ще тисячі досі живуть в умовах загроз, які несе триваючий російський напад на Україну.

Окремо український посол вказав на те, що багато українських дітей знаходять у небезпеці навіть після завершення бойових дій, адже щонайменше 230 тис. українських дітей було депортовано до росії.

«Заяви, які ми чуємо про фільтрацію, перевиховання та спрощене усиновлення, жахають. Це саме так росія атакує майбутнє України. Вина цих дітей лише в тому, що вони є і хочуть бути українцями. І вони змушені тікати з дому, бо їм відмовлено російським диктатором у їхньому праві бути українцем», – заявив Цимбалюк.

Як повідомляло агентство, цьогоріч в Україні Міжнародний день захисту дітей відзначається в умовах дії воєнного стану. За даними ювенальних прокурорів, унаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації в Україні постраждало щонайменше 689 дітей, зокрема загинули 243 дитини, ще 446 були поранені. Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово захоплених та визволених територіях.

Нагадаємо, у Міжнародний день захисту дітей, 1 червня, українські активісти у Відні провели акцію вшанування пам‘яті понад 200 дітей, які загинули розв’язаній росією війні проти України.

24 лютого росія оголосила про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: Василь Короткий

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-