У Ризі біля Оперного театру урочисто відзначили День вишиванки

У Ризі біля Оперного театру урочисто відзначили День вишиванки

Фото
Укрінформ
У центрі Риги, на майданчику перед будинком Латвійського національного театру опери та балету, до Дня вишиванки відбувся захід із великою українською культурною програмою.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На початку пролунали гімни Латвії та України. Було багато української музики, керівником музичної програми була відома латвійська співачка українського походження Катрін Гупало. Для концерту вона зібрала кваліфіковану групу вокалісток, переважно з числа українських біженок.

Цікавинкою заходу став театралізований показ автентичного одягу різних регіонів України з колекції засновниці та керівника Ризького українського народного театру Марії Семенової.

У Ризі біля Оперного театру урочисто відзначили День вишиванки / Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

У заході брали участь віцемер Риги Едвардс Смілтенс і посол України в Латвії Олександр Міщенко.

«Вишиванка – це духовна броня українців. Таке гасло цього свята в цьому році в Україні, яка бореться з російською агресією», - підкреслив український дипломат.

Натомість Смілтенс запевнив, що Латвія та її столиця незмінно підтримують Україну в її боротьбі за свободу та європейські цінності. Він окремо відзначив, що українці, які прибули до країни, вивчають латиську мову. На знак подяки за це він виголосив свою промову українською. Віцемеру подарували вишиванку.

Наприкінці заходу всі учасники разом заспівали «Червону калину» та вигукнули «Слава Україні – Героям слава!» Загалом у святі взяли участь кількасот чоловік.

Читайте також: У Вільнюсі у День вишиванки українці провели ходу до памятника Шевченку

Концертна частина свята була організована Ризьким українським народним театром та конфедерацією українців Латвії «Віче» за сприяння Українського торгового дому в Латвії.

У Латвійському театрі опери та балету після 24 лютого перед кожною виставою виконують гімн України.

Цьогоріч День вишиванки відзначався 19 травня. Він був ініційований 2006 року студенткою Чернівецького національного університету Лесею Воронюк.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-