У Скоп'є українська громада та Посольство провели спільний захід у День пам’яті

У Скоп'є українська громада та Посольство провели спільний захід у День пам’яті

Фото, відео
Укрінформ
Посольство у Північній Македонії разом з Громадою українців ім. Лесі Українки за сприяння Музею македонської боротьби провели у День пам’яті 8 травня урочистий захід, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни і війни 2022 року – війни росії проти України.

Як передає Укрінформ, про це Посольство повідомило у Фейсбуці.

Зауважується, що в рамках події було відкрито фотовиставку «ХХІ століття. Європа. Злочин, який не можна пробачити».

На заході були присутні представники Уряду , зокрема Міністр оборони Славянка Петровська, представники політичних партій, неурядових організацій, керівники дипломатичних місій країн НАТО і ЄС, провідні ЗМІ. У заході також взяли участь українські військові з KFOR.

«8 травня в Україні і світі – День пам’яті та примирення. Пам’яті про загиблих в Другій світовій війні, в якій загинуло від 8 до 10 млн українців. Ми, українці, пам'ятаємо, якою страшною бідою для нас була Друга світова війна. 2022 року – початок брутальної війни росії проти України. Страшні паралелі: 1945 рік четверта година ранку - фашисти бомбардують Київ, 24 лютого 2022 року – рашисти почали бомбардування Києва», – сказала Посол Наталія Задорожнюк.

Дипломат наголосила, що війна росії проти України – це страшна війна, без дотримання російськими окупантами законів війни.

«Вони воюють не стільки з військовими, як з цивільним населенням, здійснюють військові злочини. Геноцид в Бучі, Ірпені, Гостомелі. Знищення Маріуполя. Жорстокі вбивства цивільних, ґвалтування жінок і дітей – це все Європа 21 століття. Але ж ми всі, зокрема, європейці казали – «ніколи знову». Проте є країна, яка вважає себе поза законом, вище за всіх, вважає, що має право вирішувати за інших, знищувати інших, якщо вони не підкорюються і не хочуть жити за її злочинними законами», – сказала Задорожнюк.

Але, наголосила вона, українці – героїчний, сміливий і єдиний народ.

«Ми маємо прекрасну потужну Армію. Ми на своїй землі та нікому її не віддамо. І разом, з нашими союзниками, як це було під час Другої світової війни, країнами антигітлерівської коаліції, а тепер з країнами антипутінської коаліції, переможемо і зараз. Бо правда і справедливість на нашому боці», – сказала пані посол, а також подякувала всім за участь і підтримку та висловила впевненість у перемозі.

Нагадаємо, на початку травня три найбільші релігійні громади Північної Македонії, зокрема Македонська Православна церква – ОА, Ісламська релігійна громада та Македонська Католицька церква, по всій території країни провели Богослужіння, присвячені перемозі та миру в Україні.

Фото: Embassy of Ukraine in the Republic of North Macedonia / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-