У Франції покажуть колекцію ляльок-мотанок, евакуйованих з Миколаєва

У Франції покажуть колекцію ляльок-мотанок, евакуйованих з Миколаєва

Фото
Укрінформ
Цього тижня у Страсбурзі у Grande Salle de l'Aubette до Дня Європи відкривається виставка унікальної колекції ляльок-мотанок «Українські ляльки мандрують світом», евакуйованих з Миколаєва з-під російських бомбардувань.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила авторка проєкту «Ляльки в костюмах країн Європи», викладачка в українській школі «Еллісів» в Осло Ніна Хаген.

Вона зауважила, що ця виставка подорожувала містами України до лютого 2022 і пройшла кілька українських міст, таких як Черкаси, Київ, Чернівці та Ужгород. 24 лютого ляльки знаходились в місті Миколаєві, мистецька подорож була перервана злочинним вторгненням московитів на суверенну українську територію.

Майстриня Іванка Піняк, Франція
Майстриня Іванка Піняк, Франція

За словами Хаген, ляльки врятували родина Валентина Васильева. Чоловік пані Валентини – Андрій – ризикував своїм життям, поїхав спеціально до Миколаєва 300 км і під обстрілами в страху вивозив наші коробки з ляльками.

«Потім все надіслали з Миколаєва до м. Бремена, Німеччина, до народної майстрині Тетяни Золочевської, яка є організатором виставки; згодом – поштою до французького Ельзасу. Про меценатство та благодійництво. Тетяна Золочевська надає виставці фінансову допомогу з особистих коштів, сприяє розвитку лялькарства», – написала вона.

Над виставкою працювали страсбурзька асоціація PromoUkraïna разом з кураторкою виставки – майстринею з виготовлення традиційної народної ляльки-мотанки Іванкою Піняк, а також Aline Martin та її спільнотою A livre ouvert / ein offenes Buch.

Нагадаємо, міжнародну виставку «Українські ляльки мандрують світом», що є результатом міжнародного проєкту «Ляльки в костюмах країн Європи», планувалося відкрити у Миколаєві 1 березня 2022 року.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: Nina Hagen / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-