Жадан переклав відомий вірш 1944 року польського поета Ясінського «Нам потрібна зброя»

Жадан переклав відомий вірш 1944 року польського поета Ясінського «Нам потрібна зброя»

Укрінформ
Український письменник, поет і перекладач Сергій Жадан зробив переклад українською мовою відомого вірша-заклику «Нам потрібна зброя» (Żądamy amunicji), який польський поет Збігнєв Ясінський написав в 1944 році під час Варшавського повстання проти нацистів.

Про це повідомило Посольство України в Польщі, передає Укрінформ.

«Друзі, всі, хто сьогодні підтримує Україну, хто стежить за трагедією, що розгортається нині посеред Європи – зрозумійте просту річ: ми вдячні за кожне слово підтримки, за кожен жест солідарності, для нас це дійсно важливо. Але найбільше, що необхідне нині українцям, аби вижити та залишитись собою – це зброя. Росіяни чинять проти нас геноцид. Вони прийшли, аби нас знищити. Їхнім діям немає політичного та військового виправдання. Вони воєнні злочинці. Вони обов'язково будуть відповідати за свої злочини. Але сьогодні нам необхідно захиститися й перемогти. А для цього нам потрібна зброя. Гадаю, нашу ситуацію, як ніхто інший, мали б розуміти наші друзі поляки, які свого часу, 1944 року, під час Варшавського повстання, потребували саме цього – зброї. Зброї, яка захищає і дає шанс на майбутнє», – підкреслив з цього приводу Жадан.

Читайте також: Вірш Жадана опублікували в New York Times Magazine

Він закликав громадян інших країн тиснути на свої уряди, які будуть пробувати говорити про геополітичну доцільність та економічні вигоди.

«Тисніть на своїх урядовців... Поразка України в цій війні буде поразкою всього цивілізованого світу. Натомість українська перемога буде свідченням того, що у світі далі мають вагу такі поняття як честь, совість та відповідальність. Нам потрібна зброя!», – наголосив Сергій Жадан.

Вірш Ясінського «Żądamy amunicji» польською мовою продекламувала також маленька українська акторка Поліна Громова.

Польський поет Збігнєв Ясінський написав цей вірш в серпні 1944 року. У ньому містився заклик до союзників допомогти повстанцям перемогти нацистів, зокрема постачаючи зброю.

Нагадаємо, від початку широкомасштабного вторгнення росії в Україні Київ активно просить західний світ надати країні зброю для відбиття необґрунтованої агресії російського окупанта.

Так, Світовий конґрес українців (СКУ) закликав НАТО негайно надати Києву важке наступальне озброєння, необхідне для припинення геноциду українців з боку рф.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були визволені від російських загарбників. У визволених містах та селах зафіксовано масові вбивства окупантами цивільних.

Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, тіла яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох – зв'язані руки, є сліди катувань, багато людей убиті пострілами у потилицю.

Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-