Українські єпископи у США виступили зі зверненням щодо загрози наступу РФ

Українські єпископи у США виступили зі зверненням щодо загрози наступу РФ

Укрінформ
Українські католицькі єпископи у Сполучених Штатах Америки виступили зі зверненням на тлі можливого російського вторгнення й ескалації напруженості на кордоні України та РФ, у якому закликали молитися за мир і справедливість в Україні, відстоювати правду та підтримувати тих, хто страждає.

Як передає Укрінформ, відповідне звернення опубліковане на сайті Філадельфійської єпархії Української католицької церкви.

Єпископи нагадали, що протягом різдвяного часу Росія розмістила понад 100 тис. своїх військових на кордонах з Україною – молодою демократичною державою, що саме здійснює непросте паломництво до свободи та гідності після років тоталітаризму, що жорстоко знищив 15 мільйонів людей на українських землях.

«Сьогодні весь світ спостерігає і запитує: як можна карати війною незалежну державу за її бажання свободи слова, совісті, розвитку громадянського суспільства, відповідального урядування та інших свобод? Невже той факт, що український народ прагне жити згідно зі своєю Богом даною гідністю, може бути загрозою для сучасних іродів, що жадають влади та панування?», – ідеться в заяві

Зауважується, що це питання життя і смерті, адже ностальгія за втраченою імперією призводить до масових вбивств і безмірних страждань в Україні.

«Війна в Україні реальна. Вона вбиває, калічить і знищує щодня. Якщо російське вторгнення посилиться, воно принесе мільйони біженців, ще більше вбитих і поранених, ще більше сліз і болю. Проте, народ України сміливо переносить терпіння. Їхнє життя під загрозою, і вони потребують нашої підтримки та солідарності», – йдеться в листі.

У зв’язку з цим єпископи пропонують моліться за мир і справедливість в Україні: «Бог є Господом історії та Чоловіколюбцем. Його благодать перемінює найчерствіші серця. На Україну жорстоко напали, захопили її територію, травмували її суспільство. Нехай Бог наверне серця тих, хто чинить насильство. Господь дивом визволив народи Радянського Союзу, який розпався без кровопролитних воєн. Нехай Бог оберігає Україну та її людей від лиха».

Також Католицька церква у США закликала відстоювати правду. Дізнаватися факти та боротися з брехнею та російською дезінформацією у світі постправди, ділитися правдою з іншими: «Світ не повинен відвертатися, ви не повинні відводити погляд. Шукайте і діліться правдою, яка визволяє та дає мудрість».

Також у зверненні наголошується на підтримці України: «Україна переживає глибоку гуманітарну кризу. Людям на лінії розмежування бракує найнеобхіднішого – питної води, пального, продуктів харчування, одягу, ліків. Загоюйте рани. Допомагайте жертвам цього жорстокого вторгнення».

Пожертви можна скласти за посиланням.

«Нехай Божий дар людської гідності та свободи захищають та шанують в України та по всьому світі!», – йдеться у листі

До звернення долучилися:

  • Борис Ґудзяк – Митрополит Української Католицької Церкви у США, Архиєпископ Філадельфійський, Голова Відділу зовнішніх зв’язків Української Греко-Католицької Церкви
  • Павло Хомницький – ЧСВВ, єпископ Стенфордської єпархії
  • Венедикт Алексійчук – єпископ Чиказької єпархії святого Миколая
  • Богдан Данило – єпископ Пармської єпархії святого Йосафата
  • Андрій Рабій – єпископ-Помічник Філадельфійський

Нагадаємо, посол України у США Оксана Маркарова під час першого візиту до Чикаго разом з Генконсульством України та українською громадою взяла участь у молебні в Кафедрі Святого Андрія Первозванного Православної Церкви України та поклала квіти до Меморіалу Голодомору та Небесної Сотні у м. Блумінгдейл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-