Українці Латвії записали відео до Дня українського політв’язня

Українці Латвії записали відео до Дня українського політв’язня

Фото, відео
Укрінформ
Активісти латвійського Товариства підтримки України разом з колишніми українськими політв’язнями у РФ, а також російськими та німецьким активістами записали відеоролик до Дня українського політв’язня.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла керівник Товариства Тетяна Лазда.

«Ми підтримуємо, як можемо, українських політв’язнів у Росії. Листуємося з ними, проводимо акції у російського посольства в Ризі з вимогою їх звільнення. Тому вирішили підготувати це відео. Приємно, що до нас з ентузіазмом долучилися колишні бранці Кремля – Балух, Шумков, Рамазанов», – розказує Лазда.

Вона відзначила, що Ісмаїл надів футболку із зображенням Узеїра та Теймура Абдуллаєвих, які відбувають неправедне покарання в Башкирії. «У братів Абдуллаєвих там зараз непрості умови перебування. Особливо в Теймура, якого часто тримають у ШІЗО», – підкреслила українська активістка в Латвії.

Окрім колишніх українських політв'язнів у РФ Олександра Шумкова, Володимира Балуха, Ісмаїла Рамазанова, у записі відеоролика взяли участь активіст Рональд Вендлінг (Берлін, ФРН), члени родинного гуртка по плеканню української культури та мови «Збіжжя» (Омськ, РФ), а також активісти Товариства підтримки України/Ukrainas atbalsta biedriba Любов Денева, Юрій Лепесевич, Людмила Сильченко (усі – з Риги), Тетяна Лазда (Єлгава), Рената Кушнарчук (Юмправа).

На початку відео під волелюбні вірші Василя Стуса даються хештеги з іменами 123 українських політв’язнів у РФ, більшість з яких складають кримські татари. Переважно звучать табірні вірші Стуса. Рамазанов читає поезію Шекіра Селіма кримськотатарською (паралельно даються титри перекладу українською мовою). Німецький правозахисник, дисидент часів НДР, яка входила до «соціалістичного табору», Вендлінг розказує про своє регулярне пікетування російського посольства у Берліні.

Наприкінці 6,5-хвилинного фільму дається нарізка з останніх акцій, проведених українськими та латиськими активістами з Ukrainas atbalsta biedriba, в тому числі – пікетування російського посольства під лозунгом «Stop Putin!», яке пройшло 17 грудня. «Ми продовжимо таку нашу діяльність. Плануємо пікетувати російське посольство наприкінці лютого, до чергової річниці початку окупації українського Криму», – резюмувала Лазда.

День українського політв’язня відзначають з 1975 року за ініціативою В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дату 12 січня обрали невипадково - трьома роками раніше, 12-14 січня 1972-го року, радянська влада провела так званий «генеральний погром». Це були масові затримання та арешти українських дисидентів, які боролись за незалежність України, а своєю творчістю та діяльністю доводили, що ідеологія радянської людини – це міф. Тоді були заарештовані Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Леонід Плющ, Зіновій Антонюк, Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий, Іван Гель, Стефанія Шабатура, Ірина Стасів-Калинець. Усі вони отримали 7 років ув’язнення та 5 років заслання за «антирадянську агітацію і пропаганду».

Нагадаємо, Світовий конґрес українців (СКУ) закликав міжнародну спільноту зупинити війну президента Росії Володимира Путіна проти України та запросив долучатися до своєї кампанії  – #СкажиПутіну_НІ #SayNOtoPutin.

Фото:  Ukrainas atbalsta biedrība

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-