У Франції відновили могилу українського кіномитця Ежена Деслава

У Франції відновили могилу українського кіномитця Ежена Деслава

Укрінформ
У французькому місті Ніцца віднайшли та відновили могилу українського кіномитця та дипломата  Ежена Деслава (Євгена Слабченка).

Як передає Укрінформ, про це під час онлайн-зустріч «Ежен Деслав - кіномитець і дипломат: український почерк на мапі світу», організованої Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» (МІОК) і Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин, розповіла Вікторія Гуленко - радник посла України у Франції, директорка українського інформаційного центру у Франції.

За її словами, могилу було знайдено завдяки зусиллям голови Наукового товариства культурної дипломатії та міжнародних відносин Ірини Матяш, а також української громади в Ніцці. Поховання Ежена Деслава відновили у серпні 2021 року. До цього долучилося посольство України у Франції та МЗС.

“Оскільки для України є вкрай важливим відновлювати пам’ять видатних українських державних та культурних діячів, особливо тих, хто має зв’язки з Францією, посольство України у Франції, а також МЗС без зволікань долучилися до проєкту упорядкування могили Деслава. Цей проєкт був непростим, він припав на пандемію і тривав кілька років. Зрештою могилу Деслава було відкрито 2021 року - у 30-річницю відновлення незалежності України. Це сталося 13 серпня у присутності посла України у Франції Вадима Омельченка, який з ініціаторами цього проєкту Франко-українською асоціацією в Ніцці на чолі з її головою Іриною Подиряко відкрили офіційно впорядковану могилу Ежена Деслава, на якій написано, що він був саме українським кіномитцем”, - розповіла Гуленко.

За її словами, дуже символічно, що це відбулося саме цього року, оскільки дуже важливо згадувати про українську спадщину, а також виокремлювати особистості, які  доклали значні зусилля для досягнення української державності. 

“Однією з таких постатей, безумовно, є Ежен Деслав. Він жив у еміграції, але він ніколи не забував про своє коріння і завжди вважав себе українцем, він завжди згадував про Україну і намагався заявити про Україну та українську культуру”, - додала вона.

Євген Деслав (фр. Eugène Deslaw, Євген Антонович Слабченко, 8 грудня 1899, Таганча - 10 вересня 1966, Ніцца) - французький та іспанський кінорежисер українського походження, активний діяч українського емігрантського руху, засновник українського скаутського руху на Наддніпрянщині. 

Нагадаємо, Українська громада Ніцци до дня народження політичного та громадського діяча часів УНР Володимира Винниченка відвідала в Мужені його могилу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-