Посол України обговорив у Данії підготовку до виставки «Русь. Вікінги на Сході»

Посол України обговорив у Данії підготовку до виставки «Русь. Вікінги на Сході»

Укрінформ
Посол у Данії Михайло Видойник обговорив з директором данського музею «Мосгорд» Медсом Хольстом питання підготовки до офіційного відкриття у ццьому музеї спеціальної тематичної виставки «Русь. Вікінги на Сході» 

Як передає Укрінформ, про це повідомило Посольство України в Королівстві Данія.

«Виставка стане частиною масштабної експозиції, присвяченої південно-східному шляху вікінгів з Балтики через річкові шляхи Східної Європи, у тому числі Дніпром, на Південь та Південний-Схід до Візантії та Арабського халіфату. Сценографічна подорож територіями Балтії, Німеччини, Польщі, України-Русі, Середземномор’я та Близького Сходу має продемонструвати, що «Скандинавія залишила вражаючий слід у цьому регіоні», – розповіли у дипустанові.

За повідомленням, експонати виставки «Русь. Вікінги на Сході» включатимуть 400 об’єктів, спеціально переданих данському музею Національним музеєм історії України, Чернігівським обласним історичним музеєм імені Василя Тарновського та Інститутом археології НАН України. Знахідки з поховань воїнів, збруя з різноманітними прикрасами, зброя, скарби зі срібла, коштовності, предмети побуту та багато інших цікавих та унікальних речей епохи вікінгів, що зберігаються в українських музеях, тимчасово експонуватимуться в Данії.

Читайте також: У Данії посол обговорив з душпастирем УГКЦ потреби української громади

За словами Медса Хольста, східні походи вікінгів недостатньо висвітлені, і вони не схожі на їхню західну експансію зокрема тим, що вікінги не насаджували свою культуру на території Київської Русі. Як відомо, вікінги або ж нормани, варяги чи руси, займалися тут торгівлею і ставали купцями, були присутні при дворах руських володарів, наймалися воювати у династичних війнах, осідали і змішувалися із місцевим населенням.

У відеопрезентації майбутньої виставки зазначено, що це нова історія вікінгів, яка починає набувати форм лише протягом останнього десятиліття. Вона демонструватиме битву вікінгів за владу та багатства, у тому числі хутро і срібло халіфату. Це також історія скандинавів, які допомагали створювати торгові центри на річках, а згодом і саму Київську Русь. Вікінги, які стали частиною багатоетнічних, багатокультурних громад, асимілювалися і стали «руськими людьми».

Виставка «Русь – Вікінги на Сході» відкриється 19 січня 2022 та триватиме до 11 вересня 2022 включно. Урочисте відкриття виставки стане одним із заходів в рамках відзначення 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Данією. Очікується, що участь у цьому заході візьме Королева Данії Маргрете ІІ.

Данський музей археології та антропології «Мосгорд» (містечко Хойб’єрг, передмістя Орхуса) спеціалізується на проведенні глибоких історичних досліджень, у тому числі археологічних дослідницьких розкопок, а також представленні їх результатів за допомогою інноваційної сценографії і сторітеллінгу (творчих розповідей). Етнографічні колекції музею містять майже 50 000 артефактів з усього світу. Музей відвідує понад 400 000 осіб на рік. Крім того, музей є архітектурною пам’яткою, розташованою у мальовничому оточенні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-