У Данії в музеї відкриють виставку, присвячену зв’язкам вікінгів з Київською Руссю

У Данії в музеї відкриють виставку, присвячену зв’язкам вікінгів з Київською Руссю

Фото
Укрінформ
У данському археологічному та етнографічному музеї «Мосгорд», що у містечку Хойб’єрг, 19 січня 2022 року в рамках відзначення 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Данією урочисто відкриється виставка «Русь – Вікінги на Сході», присвячена зв’язкам вікінгів з Київською Руссю.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Посольство України в Королівстві Данія.

Питання організації виставки ще в серпні обговорила заступниця міністра культури та інформаційної політики України Світлана Фоменко та директор данського музею «Мосгорд» Медс Келер Хольст. 

За задумом організаторів виставки, яка відкриється за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України та триватиме до 11 вересня 2022 року включно, вона перенесе відвідувачів у сценографічну подорож в епоху тривалістю близько 250 років, приблизно у 800-1050 роки нашої ери, яку називають епохою вікінгів. Основна увага виставки буде сфокусована на відкритті цими грізними кораблебудівниками, моряками та торговцями східноєвропейських земель, де вони, поєднуючи дипломатію з кровопролитними битвами, здобули владу та величезні багатства.

«Експедиції вікінгів на захід до Нормандії та Англії добре вивчені та описані. Але щодо їхніх подорожей на схід через Балтійське море і далі до Візантії та Арабського халіфату ми не маємо такої чіткої картини. У «Мосгорді» у нас давно було бажання створити спеціальну виставку з новим поглядом на вікінгів та їх поселення і подорожі на схід. Ми опиратимемося на останні знання і розповімо незвичайну та для багатьох дивовижну історію про вікінгів», – каже директор музею Медс Келер Хольст.

Зауважується, що завдяки великим розкопкам і міжнародному науковому співробітництву «Мосборга» насамперед з Національним музеєм історії України та регіональними українськими музеями Чернігова, Харкова та Житомира, виставка проллє світло на контакти вікінгів зі світами та культурами, які були чужими для них – від народів нинішньої Балтії, України до Візантії та Арабського халіфату. До підготовки виставки також залучено музеї Польщі, Латвії, Литви, Німеччини, Швеції, Фінляндії, Норвегії та Данії.

«Виставка дасть можливість показати історію України у європейському  контексті, при цьому українські музеї отримають новий міжнародний досвід», ­– зазначила в ході зустрічі Світлана Фоменко.

Згідно з останніми науковими дослідженнями, завдяки аналізу ДНК та стронцію, до 10% населення у старих містах на схід від Скандинавії становили вікінги, які залишили свій слід на великій географічній території. Фактично, у Східній Європі було знайдено більше скандинавських об’єктів епохи вікінгів, ніж у Західній Європі.

Данський музей «Мосгорд» розташований у містечку Хойб’єрг, передмісті Орхуса. Він спеціалізується на проведенні глибоких історичних досліджень, а також представленні їх результатів за допомогою сценографії і сторітелінгу (творчих розповідей). Етнографічні колекції музею містять майже 50 000 артефактів з усього світу. Крім того, музей є архітектурною пам’яткою, розташованою у мальовничому оточенні.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні посол України в Данії Михайло Видойник зустрівся з організаторами й ідейними натхненниками мультимедійного проєкту «Український конструктивізм» – з дансько-українським художником і архітектором Сергієм Святченком та одним з керівників групи танцюристів Королівського данського балету Себастіаном Клоборгом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-