У Берліні вшанували пам'ять жертв Голодомору

У Берліні вшанували пам'ять жертв Голодомору

Фото
Укрінформ
Панахидою-реквіємом вшанували у Берліні 29 листопада пам’ять мільйонів жертв Голодомору в Україні 1932-1933 рр.

Уперше екуменічну панахиду-реквієм провели в центральному храмі німецької столиці - Кафедральному соборі Берліна (Berliner Dom), акцію організувало Посольство України в ФРН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На офіційне запрошення посла України в ФРН Андрія Мельника екуменічний захід відвідали депутати Бундестагу, представники Відомства федерального канцлера, Міністерства закордонних справ та інших міністерств, посли та дипломати багатьох країн, представники настоятелів церков, культурні діячі, журналісти та ін.

У Берліні вшанували пам'ять жертв Голодомору // Фото: Павло Сепі

Панахиду провели Апостольський екзарх Української греко-католицької церкви у Німеччині єпископ Богдан Дзюрах, єпископ-вікарій Берлінської архиєпархії Римо-католицької церкви Матіас Гайнріх та настоятель берлінського храму Православної церкви України Олег Полянко. Пролунали твори класиків, до реквієму доєднався Дипломатичний хор Берліна, до складу якого входять представники понад 20 національностей, у тому числі й українці. Під музику всесвітньо відомого українського композитора Мирослава Скорика було запалено свічки у пам’ять про закатованих голодом українців.

Метою акції було нагадати широкій німецькій громадськості, що Голодомор залишається одним із найжахливіших масових злочинів в історії людства, який був спрямований на знищення голодом українського селянства, яке чинило опір примусовій колективізації, ліквідувати українську націю як таку, адже вона становила небезпеку для тоталітарного режиму СРСР.

Мельник зазначив, що вже два роки петиція про визнання Голодомору геноцидом перебуває на розгляді німецького парламенту та закликав «припинити прикриватися юридичною казуїстикою та несерйозними відмовками» та визнати Голодомор тим, чим він і був насправді – геноцидом українського народу.

Посол зауважив, що саме Берлін має особливе моральне зобов’язання визнати Голодомор через історію тісних відносин між нацистською Німеччиною та Радянським Союзом у ті роки, через те, що «не помічав», що коїлось. Дипломат висловив жаль, що шкільні підручники в Німеччині досі повністю оминають тему Голодомору. Відмова Берліна визнати історичну відповідальність і зробити необхідні основоположні кроки «неминуче завдасть непоправної шкоди українсько-німецьким відносинам, потягне за собою безпрецедентну втрату довіри Києва до Берліна, яку відновити буде дуже і дуже не легко», - заявив Мельник.

Як повідомлялося, питання визнання Голодомору геноцидом українського народу перебуває на розгляді німецького Бундестагу. Українці закликають депутатів німецького парламенту нового скликання врешті-решт визнати це.

Фото: Павло Сепі, Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-