Мітинг-реквієм зі вшанування жертв Голодомору відбувся у центрі Рима

Мітинг-реквієм зі вшанування жертв Голодомору відбувся у центрі Рима

Фото
Укрінформ
На центральній площі Рима – площі Республіки – 28 листопада відбувся організований Оргкомітетом «Євромайдан Рим» мітинг-реквієм зі вшанування жертв Голодомору-геноциду українського народу.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив голова Християнського товариства українців в Італії, координатор Оргкомітету та ведучий мітингу Олесь Городецький.

«Після спільного виконання державного гімну, парох Катедрального храму святих Сергія і Вакха, отець Тарас Taras Ostafiiv, у супроводі хористок парафіяльного хору відслужив панахиду за мільйонами невинно убієнних голодом. У короткому слові отець зауважив, що згадуючи молитовно жертв геноциду важливо не закликати до ненависті, а поширювати історичну правду про цей злочин», – йдеться в дописі.

Опісля відома римська співачка Уляна Михайлівна Кінаш виконала пісню «Свіча» на музику «Мелодії» М. Скорика, слова Б.Стельмаха. Під час звучання композиції всі присутні запалили свічки пам'яті за загиблими.

За словами Городецького, радник-посланник Посольства України в Італії Оксана Амджадін у своєму виступі підкреслила значні кроки зроблені українськими вченими для встановлення фактів планування і проведення Голодомору сталінським режимом та зазначила, що українські суди винесли вироки організаторам геноциду. Розповідаючи про кількість загиблих дітей та про жахливий розпач матерів, українська дипломатка не змогла стримати сліз.

Мітинг-реквієм зі вшанування жертв Голодомору відбувся у центрі Рима

Городецький у своєму виступі зазначив, що потрібно поширювати правду про Голодомор не лише для вшанування жертв геноциду, а також для того, щоб подібні злочини більше ніколи не повторилися в майбутньому. Злочини комуністичного радянського режиму повинні бути засуджені «другим Нюрнбергом», а не оспівуватися як героїчні вчинки. Одним з наслідків відсутності міжнародного суду над комунізмом є путінізм і російська військова агресія проти України.

За його словами, на заході був присутній ветеран російсько-української війни Роман Максимець.

На закінчення хористи Halena Hromek і Ola Ud виконали пісню про Голодомор, а всі присутні зробили спільну світлину.

Також повідомляється, що у суботу та неділю панахиди за жертвами Голодомору були відслужені в українських церквах Риму.

Нагадаємо, восени 2020 Українська спільнота у Римі звернулася до парламенту Італії з вимогою визнати актом геноциду штучний голод в Україні 1932–33 років та запровадити вивчення цієї теми у місцевих школах.

Фото: Олесь Городецький

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-