У головному католицькому храмі Нью-Йорка молилися за жертв Голодомору

У головному католицькому храмі Нью-Йорка молилися за жертв Голодомору

Фото
Укрінформ
У соборі Святого Патрика - головному католицькому храмі Нью-Йорка - вшанували пам’ять загиблих унаслідок Голодомору-геноциду 1932-1933 років.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Урочистий молебень у супроводі хору «Думка» відправили архієреї всіх конфесій українських церков, представлених у місті. У заходах взяли участь посол України у США Оксана Маркарова та постпред України при ООН Сергій Кислиця.

Маркарова зачитала звернення президента України Володимира Зеленського з нагоди роковин Голодомору, представник Українського конгресового комітету Америки Андрій Добрянський – заяву президента США Джо Байдена.

Окреме звернення до учасників зібрання надіслав сенатор від Нью-Йорка Чарльз Шумер, який завжди відвідує такі заходи, але цього року через смерть батька не зміг бути присутній особисто. Його слова озвучив Андрій Добрянський.

«Я вдячний за те, що насолоджувався любов'ю мого батька протягом багатьох десятиліть, - написав сенатор. - Чого не скажеш про багатьох присутніх сьогодні в цій залі, чиї предки, як і наступні покоління ненароджених українців, були вбиті гострою косою голоду».

На переконання Шумера, необхідно домагатися «якомога ширшого визнання жахіття, яке пережили ці люди». Саме тому, підкреслив сенатор, він підтримав будівництво меморіалу жертвам Голодомору у Вашингтоні та став одним з авторів резолюції Сенату США про визнання Голодомору геноцидом, а також підтримує «зусилля українського народу, спрямовані на те, аби розпоряджатися власною долею відповідно до демократичних принципів».

«Ці цінності важливі як ніколи, оскільки Росія нарощує кількість своїх військових на східному кордоні України. Сенат уважно спостерігатиме за тим, що там відбувається», - зауважив Шумер.

За його словами, Україна, «переживши авторитарних убивць у минулому, здолає їх і надалі».

«Сталіна більше немає, Радянської Росії більше немає, а українці живуть. Хай живе український народ!» - наголосив Шумер.

Як повідомляв Укрінформ, 4 жовтня 2018 року Сенат США ухвалив резолюцію, яка визнає Голодомор геноцидом українського народу. 18 грудня цей документ схвалила Палата представників.

Меморіал жертвам українського Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. був відкритий у Вашингтоні 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-