Зеленський – про Голодомор: Є питання, що досі залишаються без відповідей

Зеленський – про Голодомор: Є питання, що досі залишаються без відповідей

Фото, відео
Укрінформ
Сучасне покоління ніколи не забуде українців, які загинули під час Голодомору.

Про це Президент Володимир Зеленський сказав на заході з ушанування пам’яті жертв голодоморів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми ніколи й нізащо не забудемо наших предків, які загинули у 1921, 1922, 1923, у 1946 і 1947 і у найстрашніші, влаштовані тоталітарним сталінським режимом 1932-1933 роки – роки Голодомору і геноциду», - заявив глава держави.

Він підкреслив, що четверта субота листопада для багатьох із нас насправді перша - «за глибиною болю та гніву водночас, за полярністю того, що ми проживаємо ми у цей день: від почуття втрати до втрати будь-яких почуттів».

Меморіальні заходи із вшанування жертв Голодоморів у Києві / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

«У цей день ми сповнені емоціями та спустошені водночас. Ми запалюємо свічку, відчуваємо та відчуваємо мороз по шкірі», - сказав Президент.

За його словами, у цей день люди плачуть так тихо, що стає так чутно навіть через мовчання. Українці вшановують мільйони своїх загиблих пращурів та моляться за їхні душі. « Це люди, що залишилися без крихти хліба. Батьки, що залишилися без своїх діточок. Діти, що залишилися без батьків. Покоління, що залишилося без надії. Та є питання, що досі залишаються без відповідей», - сказав Президент.

Глава держави зазначив, що ми досі не знаємо точну кількість українців, які загинули від голоду, і так само неясно, чи зможемо ми колись встановити ці дані.

«Якої правди досі не знаємо? Чи зможемо ми колись про неї дізнатися? Як могла влада тоді з усім цим жити і роками, десятиріччями приховувати усі ці злочини? Чи зможемо ми колись про них забути? Відповіді на ці питання ми знаємо – ні. Ні, ми ніколи та нізащо не забудемо», - наголосив Зеленський.

Президент із дружиною Оленою Зеленською взяли участь у заході з ушанування пам’яті жертв голодоморів. Президентське подружжя відвідало Національний музей «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні» — меморіальний комплекс у парку вічної Слави. Вони поклали квіти до пам'ятника - бронзової статуї дівчинки, притискає до грудей 5 колосків пшениці.

Подружжя Зеленських також узяло участь у загальнонаціональній акції «Запали свічку».

На заходах були присутні Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, а також багато громадян, в тому числі із дітьми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-