У Ризі вшанували пам'ять жертв Голодомору в Україні

У Ризі вшанували пам'ять жертв Голодомору в Україні

Фото
Укрінформ
У Посольстві України в латвійській столиці пройшло вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, а також низка інших суспільно важливих заходів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Посол України в Латвії Олександр Міщенко на початку зустрічі згадав про історичні події 89-річної давнини та провів паралелі з сучасністю, адже трагедія 1932-1933 років в Україні показує, як важливо мати свою державу та боронити її суверенітет. Після чого було переглянуто документльний фільм про штучно організований більшовицькою владою Голодомор. Дипломат нагадав, що перед будівлею Посольства України просто неба до 2 грудня відкрита виставка пам’яті жертв Голодомору. В пам’ятні дні кожен зможе поставити перед нею лампадку на вшанування пам'яті загиблих.

У Ризі представники діаспори та дипломати вшанували пам'ять жертв Голодомору / Фото: Олег Кудрін. Укрінформ

У цей же день у приміщенні Посольства відбулося підписання статуту нової організації – Конфедерації українці Латвії «Віче». Її засновниками стали п’ять активно діючих громадських організацій з різних латвійських регіонів. У статуті «Віче» окремо зазначено, що до Конфедерації може приєднатися будь-яка українська неурядова організація країни, яка підтримує територіальну цілісність України в умовах збройної агресії Росії проти нашої держави.

Крім того, 26 листопада відбулася ще одна важлива подія: на кошти колективу Ризького Українського народного театру, яким керує Марія Семенова, та небайдужих до творчості театру громадян, був придбаний оптичний пристрій Nikon. Далі через Посольство України його буде передано у користування військовослужбовцям спеціального підрозділу 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців, які сьогодні на Донбасі протидіють збройній агресії Росії, зокрема ворожим снайперам, що полюють за українськими військовими та мирними жителями.

На цій же зустрічі Центр української культури «Джерело», (Єлгава, керівник – Богдан Тимків) та «Українсько-латвійської дружби» (Юрмала, керівник – Валерій Оленійчук) передали патріотичні дитячі малюнки, листівки з привітаннями для військовослужбовців 72 ОМБр Чорних Запорожців.

Як повідомлялося, щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років. У 2021 році День пам’яті жертв голодоморів припадає на 27 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-