У канадському парламенті вшанували пам’ять жертв Голодомору

У канадському парламенті вшанували пам’ять жертв Голодомору

Укрінформ
У федеральному парламенті Канади з ініціативи депутата українського походження Івана Бейкера вшанували пам’ять жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, вшанування відбулося у перший сесійний день нового скликання канадського парламенту.

«Я підіймаюся, аби вшанувати 80-ту річницю геноциду голодом в Україні, відомого як Голодомор, під час якого Йосип Сталін закрив українські кордони та конфіскував усю їжу, аби знищити українське населення, налаштоване проти його правління», – сказав Бейкер під час свого виступу.

Він розповів, що на піку Голодомору щохвилини вмирало 19 людей, щогодини – 1 200 і щодня – 28 тисяч. «Світ зберігав мовчання. Як наслідок - загинули мільйони», – наголосив парламентарій.

Читайте також: У Канаді проводять Тиждень обізнаності про Голодомор

За словами Бейкера, його власна бабуся Алана пережила Голодомор. “Вона колись сказала мені, що сподівається на те, що жертв Голодомору не лише пам’ятатимуть, але й вшановуватимуть. Вшановування означає не лише згадування, але й упевнення, що такі злочини більше ніколи не повторяться», – зауважив він.

Депутат висловив сподівання, що «цього тижня ми всі згадаємо та вшануємо жертв». «Нам також слід подвоїти зусилля, аби упевнитися, що подібні злочини – які трапляються навіть зараз – будуть припинені й ніколи не повторяться», – підсумував Бейкер.

По завершенню промови усі присутні в залі депутати піднялися та відреагували оплесками на виступ колеги.

Цього тижня у Канаді триває тиждень вшанування жертв Голодомору. Конгрес українців Канади проводить по всій країні багато заходів, присвячених інформуванню населення про цю трагедію та вшануванню її жертв.

День пам'яті жертв голодоморів – щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. Цьогоріч – 27 листопада.

За даними президента Міжнародного конгресу криміналістів, академіка Національної академії правових наук України Валерія Шепітька, тільки у 1932-1933 роках комуністичний режим заморив голодом 10,5 млн українців.

Нагадаємо, відзначення Дня пам'яті жертв Голодомору та панахида відбудуться у суботу, 27 листопада, о 15:00 у Торонто біля Меморіалу жертвам Голодомору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-