У Варшаві завершився шостий кінофестиваль Ukraina!

У Варшаві завершився шостий кінофестиваль Ukraina!

Фото, відео
Укрінформ
У Варшаві завершився шостий кінофестиваль Ukraina!, у рамках якого в кінотеатрі Kinoteka, а також на інтернет-платформі Mojeekino.pl до 21 листопада показали 54 фільми різного формату.

Про це інформує власний кореспондент Укрінформу.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця в коментарі агентству наголосив, що український фестиваль у Варшаві є майданчиком, де щороку демонструються сучасні українські фільми. Він підкреслив, що це також є місцем обміну думками та можливого планування спільного кіновиробництва у майбутньому. 

Директорка фестивалю Бета Бєронська-Лях після його завершення зазначила в коментарі Укрінформу, що з кожним роком він набуває все більшого значення для культурного життя Варшави й української громади міста.

«Фестиваль – це місце, де зустрічаються поляки й українці, де звичайні люди обговорюють фільми, а кінематографісти обмінюються досвідом, а пізніше планують спільні проєкти»,- підкреслила Бєронська-Лях.

Вона наголосила, що фестиваль розростається з кожним роком, він вже має свого постійного глядача. Відтак, зараз фестиваль можна побачити у багатьох містах Польщі.

Читайте також: У Польщі почали збирати різдвяні подарунки для дітей українських військових

У 2021 році на фестивалі вперше відбувся конкурс короткометражних фільмів. Професійне та глядацьке журі обрали шість фільмів, які отримали нагороди фестивалю. Зокрема, глядацьке журі переможцем у конкурсній програмі назвало фільм «Подарунок» режисера Олега Мартиросяна, а також відзначило фільм «Ліза і її мурашки» режисерки Анастасії Іванюк.

Водночас професійне журі нагородили чотири фільми. Головну нагороду фестивалю отримав фільм «У тіні» режисера Олександра Стеколенка. Крім того, відзначено фільми «Розмови» Артема Рачкелюка і «Сумні портрети» Віталія Кікотя. Спеціальну нагороду у тематиці еміграції отримав фільм «Прощай, Свєто» режисерки Насті Канарьової.

У цьому році нагороду глядацьких симпатій отримав фільм «Моя війна» режисерки Марії Кондакової.

Цьогорічний фестиваль Ukraina! У Варшаві відкривав фільм «Носоріг» Олега Сенцова, який особисто був присутній на показі. Натомість закривав фестиваль український претендент на «Оскар-2022» – стрічка «Погані дороги» Наталії Ворожбит.

Фестиваль ще завітає до інших десяти міст Польщі. Зокрема, до 12 грудня українськими фільмами ще зможуть насолодитися пошановувачі кіномистецтва у містах Катовіце, Познань, Люблін та Краків.  

Нагадаємо, у столиці Франції 22 – 24 листопада відбудуться Дні українського кіно – у кінотеатрі Cinéma Le Balzac у самому центрі міста покажуть п'ять нових українських стрічок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-