У Варшаві триває шостий кінофестиваль Ukraina!

У Варшаві триває шостий кінофестиваль Ukraina!

Фото
Укрінформ
У Варшаві у кінотеатрі Kinoteka розпочався шостий кінофестиваль Ukraina!, у рамках якого до 21 листопада покажуть 54 фільми.

Про це передає кореспондент Укрінформу.

Цьогорічний фестиваль відкрився фільмом Олега Сенцова «Носоріг». Український кінорежисер був особисто присутній на відкритті кінофестивалю. Під час його відкриття Сенцов подякував Польщі та польським кіномитцям за те, що вони підтримували його у складні часи перебування у російській в’язниці. Він висловив сподівання, що ще неодноразово представить свої нові фільми на цьому кінофестивалі.

Директорка кінофестивалю Беата Бєронська-Лях підкреслила, що фестиваль динамічно розвивається і з кожним роком його географія розширюється. В цьому році, крім Варшави, фестиваль завітає ще до дев’яти міст: Лодзі, Гожува Велькопольського, Кракова, Гданська, Бялистоку, Познані, Любліна і Кракова. Крім того, у жовтні він вже побував у Вроцлаві й Торуні.

«Я все думаю, що фестиваль потрібно якось підтримувати, а він вже настільки зміцнів, що люди вже не уявляють собі без нього культурного життя Варшави і Польщі загалом», – зазначила Бєронська-Лях.

Посол України у Польщі Андрій Дещиця подякував організаторам фестивалю за те, що завдяки фестивалю пересічні поляки більше довідуються про Україну, її культуру та кіно.

Як зауважують організатори, гаслом цьогорічного фестивалю є «присутність», яку можна розглядати у кількох аспектах.

«Це виразна присутність української громади в Польщі, дедалі більше оцінюється присутність української культури на міжнародній арені та, нарешті, присутність, інтерпретована як зосередженість українських кінематографістів на уважному спостереженні за українським сьогоденням»,- наголошують організатори фестивалю Ukraina!

Позаяк і під час попередніх випусків фестивалю, у цьому році також відбудеться конкурс глядацьких симпатій, в якому глядачі оберуть найкращий фільм фестивалю. Минулого року приз глядацьких симпатій отримали два фільми: «U311 Черкаси» Тимура Ященка та «Земля блакитна, як апельсин» Ірини Цілик. Обидва фільми будуть показані на фестивалі.

Закривати фестиваль буде український претендент на «Оскар-2022» – стрічка «Погані дороги» Наталії Ворожбит.

За інформацією організаторів, у цьому році фестиваль буде розширено завдяки конкурсу на найкращий короткометражний фільм. З-поміж надісланих матеріалів відібрано 21 фільм, серед яких є художні та документальні стрічки, а також анімації авторів з Польщі та України.

Під час фестивалю також відбудуться цікаві розважальні заходи для дітей, дебати про українське кіно останніх 30 років, виставка робіт одного з найцікавіших українських народних майстрів Івана Приходька, зустрічі з творцями кіно, вечірка у фестивальному клубі «Культуральна» тощо.

Крім показу українських фільмів у кінотеатрах польських міст, усі охочі зможуть їх подивитися з 11 по 21 листопаді на платформі Mojeekino.pl.

Нагадаємо, у Польщі фестиваль «Україна в центрі Любліна» оголосив другий фотоконкурс «Кадр з України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-